x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Inspecţia Sanitară, mai multă putere în teritoriu

Inspecţia Sanitară, mai multă putere în teritoriu

de Monica Cosac    |    30 Iun 2016   •   10:00
Inspecţia Sanitară, mai multă putere în teritoriu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, care prevede “întărirea Inspecţiei Sanitare de Stat”. Practic, structurile locale de inspecție sanitară din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP) vor fi readuse în coordonarea Inspecției Sanitare de Stat din Ministerul Sănătății, astfel încât inspectorii sanitari să nu mai fie supuşi presiunilor politice locale.

“A mai fost de la Ministerul Sănătății o Ordonanță de Urgență care prevede întărirea Inspecției Sanitare de Stat (...) pentru a nu se mai întâmpla ce s-a întâmplat în cazurile Hexi Pharma și alte cazuri, pe care le ştiţi de asemenea”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, marţi seară, într-un briefing la Palatul Victoria.

Prin acest act normativ, Guvernul elimină reglementările contradictorii privind responsabilitățile inspectorilor sanitari și posibilitatea de a îngrădi activitatea acestora, în contextul în care rolul Inspecției Sanitare este crucial în multe domenii: produse biocide, apă potabilă, furnizori de servicii medicale unități de învățământ, precum şi alte produse şi activităţi asupra sănătății populației.

“Efectul principal al acestei Ordonanțe este asigurarea independenței inspectorilor, supuși deseori la presiuni din partea mediului politic local. Dovada acestei presiuni o reprezintă rezultatele acțiunilor de control încrucișat”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Guvernului, în care se reaminteşte că rezultatele controalelor încrucișate au fost cu totul altele, decât cel efectuate de inspectori în județele de reședință.

Premierul Dacian Cioloș și ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și-au exprimat convingerea că sistemul sanitar nu poate fi administrat fără coerența activităților de control, aspect ignorat în ultimii ani.

×
Subiecte în articol: inspectia sanitara