x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Jumătate din centrele de plasament, desfiinţate

Jumătate din centrele de plasament, desfiinţate

18 Aug 2016   •   20:20
Jumătate din centrele de plasament, desfiinţate
Sursa foto: DIANA OROS

Mai mult de jumătate dintre centrele clasice de plasament pentru copiii abandonaţi ar urma să fie închise până în 2020. Până atunci, statul urmează să se concentreze pe crearea unor forme alternative de ocrotire a copiilor, precum case de tip familial sau autorizarea mai multor asistenţi maternali.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) îşi doreşte ca actualele centre de plasament să se elibereze inclusiv prin sporirea numărului de adopţii. "Intenţia e ca în următorii patru ani să închidem mai mult de jumătate din centrele rezidenţiale tipice pe care le avem, iar prin acest lucru înţelegem reintegrarea copiilor în familii, în case de tip familial, la asistenţii maternali, reintegrarea în comunitate. Adopţia e doar unul dintre instrumente", a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Oana Ţoiu. ANPDCA împreună cu UNICEF au prezentat, ieri, principalele modificări ale procedurilor de adopţie, care au intrat recent în vigoare. Conform datelor furnizate de preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, în momentul de faţă, în România sunt 57.581 de copii în sistemul de protecţie specială, dintre care o treime sunt plasaţi la rude, o altă treime sunt în grija asistenţilor maternali, iar o altă treime se află în centre de plasament clasice. Dintre aceştia 3.250 sunt adoptabili, pentru cei mai mulţi copii aflaţi sub protecţia statului menţin în continuare legătura cu părinţii biologici care au renunţat la îngrijirea lor din motive financiare. De asemenea, în sistemul de protecţie există şi în jur de 4.500 de tineri care au depăşit vârsta de 18 ani, dar urmează o formă de învăţământ, având în continuare dreptul de a sta în grija statului. Noua metodologie pentru adopţie a fost elaborată împreună cu experţi ai UNICEF. Numărul formularelor necesare s-a redus de la 24 la 13, iar un copil declarat adoptabil îşi păstrează acest statut până la vârsta de 14 ani, fără să mai fie nevoie de reînoirea statutului la fiecare doi ani.

Scoaterea pe cât posibil a copiilor din orfelinatele de tip clasic este un obiectiv asumat de România la aderarea în UE. În mod ideal, fiecare copil plasat în îngrijirea statului ar trebui să crească într-un mediu apropiat de cel familial

Secretarul de stat Oana Ţoiu spune că există în prezent 77 de centre rezidenţiale pentru copii

×