Recent, Camera Deputaților a votat în favoarea legalizării falconeriei, tip de vânătoare ce presupune utilizarea păsărilor de pradă. Această modificare a Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic poate avea consecinţe nefaste, spun specialiştii Societăţii Ornitologice Române (SOR), pentru că, practic, dă liber la capturarea exemplarelor protejate
În noua formă a Legii 407/2006 s-a modificat articolul 33 alineatul (1), prin introducerea păsărilor de pradă ca modalitate de practicare a vânătorii. În raportul comun a două comisii din Camera Deputaţilor, pentru agricultură şi mediu, stă scris că modificarea cu pricina e necesară „pentru armonizare cu practica europeană”.
Educaţie, la alţii
Dan Hulea, director executiv al SOR, arată însă că, la ora actuală, falconeria se practică în Europa numai cu exemplare provenind strict din captivitate şi are doar rol educaţional, cultural sau de conştientizare.
Noua lege, care serveşte de fapt interesele unui grup restrâns, pune în pericol specii pentru conservarea cărora se depun eforturi internaţionale. Cuiburile de şoim dunărean – specie cu un efectiv de câteva zeci de perechi, la noi – ar putea fi prădate la greu.
„Extragerea puilor, pentru a fi vânduți pe piața neagră a falconeriei, este una dintre cele mai mari amenințări”, spune Dan Hulea, care mai arată că urmărirea tranzacţionărilor ilegale e greu, dacă nu imposibil de realizat.
SOR solicită președintelui României să nu promulge noua Lege a vânătorii.