x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Legislaţia pentru bătăuşii de femei, înăsprită

Legislaţia pentru bătăuşii de femei, înăsprită

de Dan Radu    |    11 Sep 2017   •   09:30
Legislaţia pentru bătăuşii de femei, înăsprită
Sursa foto: lolostock/Getty Images/iStockphoto

Retragerea plângerii depuse de către victimele violenţei în familie nu va mai duce automat la înlăturarea răspunderii penale în cazul agresorilor, dacă un proiect legislativ depus de un grup de parlamentari din toate partidele va fi votat. Iniţiatorii spun că retragerea plângerii în cazurile de violenţă se face, deseori, prin intimidarea victimei.

 

Proiectul a fost depus de aproape 60 de parlamentari din PSD, ALDE, PNL şi USR şi este menit să înăsprească legislaţia privind violenţa în familie prin eliminarea prevederii care spune că împăcarea între soţii în al căror cuplu a avut loc o agresiune duce automat la înlăturarea răspunderii penale. "De multe ori, victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie, care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ. Potrivit iniţiatorilor, statul este obligat să îşi apere cetăţenii şi trebuie să se îndrepte împotriva agresorilor. Potrivit acestora, înlăturarea răspunderii prin împăcare este o portiţă prin care agresorii scapă de rigorile legii, împăcarea făcându-se, deseori, prin intimidarea victimei. "Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea riscă să nu mai fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele. Posibilitatea prevăzută acum de Codul penal ca agresorul să se împace cu victima menţine riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi în continuare abuzată şi agresată, dar expune şi alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care ştie că are la îndemnână portiţa împăcării", se mai arată în expunerea de motive.

 

500.000 de victime în România

Potrivit iniţiatorilor, 500.000 de persoane devin, anual, în România, victime ale violenţei domestice. În 9 cazuri din 10, victima este o femeie. Cu toate acestea, doar 15.000 fac plângeri, iar un număr şi mai mic din cazurile declarate la poliţie se transformă într-un proces în instanţă. Potrivit unui studiu al Reţelei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, din totalul plângerilor prealabile pentru cazuri de violență în familie depuse la poliție, aproximativ 50% sunt retrase. Din cele rămase, doar 2-3% pe an se finalizează cu rechizitoriu. Violenţa în familie poate escalada la omoruri. Potrivit datelor IML, din cele 371 de omoruri săvârşite în 2016, 72 au fost săvârşite în familie.

 

Între 2012 și 2016, s-au depus 15.313 de cereri de emitere a unor ordine de protecție. (5.132 în 2016). Judecătorii au admis cererile, parțial sau total, în mai puțin de jumătate dintre cazuri (43%).

 

România s-a angajat prin convenţia de la Istanbul să înăsprească legislaţia împotriva violenţei domestice

×