x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Masca, distanțarea și igiena mâinilor ne vor feri de o catastrofă sanitară

Masca, distanțarea și igiena mâinilor ne vor feri de o catastrofă sanitară

de Monica Cosac    |    22 Iul 2020   •   10:45
Masca, distanțarea și igiena mâinilor ne vor feri de o catastrofă sanitară

„Anul acesta nu vor exista tratamente şi vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului”, este avertismentul transmis, ieri, de Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară. Potrivit acestora, în următoarele luni şi mai ales în sezonul rece, „putem evita o catastrofă sanitară şi economică doar purtând masca, distanţându-ne şi practicând igiena mâinilor”. Abia în 2021 şi 2022 vom avea pe piaţă mai multe soluţii pentru a lupta împotriva COVID-19.

 

Producătorii de medicamente din România atrag atenţia că, deşi s-au făcut progrese importante în ultimele patru luni în descoperirea şi dezvoltarea unor tratamente şi vaccinuri eficiente împotriva SARS-CoV-2, există încă multe obstacole până la punerea acestora pe piaţă.

 

„Se lucrează la foc continuu la peste 100 de soluţii de tratament sau vaccinare împotriva coronavirusului, însă cercetătorii au nevoie de mai mult timp pentru a finaliza studiile clinice şi a trage o concluzie cu privire la eficienţa pe termen lung a acestor soluţii”, spune dr. Dragoş Damian, director executiv PRIMER. Până acum, au fost finalizate mai multe studii clinice care demonstrează eficiența unor vaccinuri, însă rezultatele acestora nu oferă, deocamdată, date concludente cu privire la durata şi intensitatea efectului imunologic. De asemenea, a devenit dificilă şi găsirea unui tratament medicamentos, în special pentru formele uşoare şi medii ale bolii, pentru că a scăzut numărul pacienţilor înrolaţi în studii clinice.

 

„Virusul se răspândeşte cu repeziciune”

 

În timp ce toată lumea speră în vaccinul salvator, „virusul SARS-CoV-2 a intrat în comunitate şi se răspândeşte cu repeziciune”, în primul rând pentru că nu sunt respectate recomandările specialiştilor”, consideră oficialul PRIMER. Potrivit acestuia, în acest moment, singura modalitate de a preveni răspândirea infecţiei este de a practica măsurile recomandate de autorităţile şi specialiştii din întreaga lume, şi anume: portul măştii, distanţarea individuală şi igiena mâinilor. Reprezentanții PRIMER spun că în 2021 şi în 2022 „vom avea pe piaţă foarte multe soluţii pentru a lupta împotriva COVID-19, care vor ajuta ca viaţa noastră să intre în normalitate”.

Patru din zece români nu utilizează deloc sau utilizează greşit masca în spații publice închise şi doar doi din zece sunt atenţi la menţinerea distanţării de minimum 1,5 metri, relevă un studiu recent pe tema respectării recomandărilor autorităților de către populație.

 

„Pentru 2020, masca, distanţarea, spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt singurele măsuri capabile să evite o catastrofă sanitară şi economică în România. Haideţi să le practicăm”,

Dragoș Damian, PRIMER

 

 

Peste 20 de vaccinuri, în faza de studii

 

Și reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spun că mai este de lucru până la obţinerea unui vaccin, chiar dacă cercetările pentru descifrarea genomului coronavirusului au început în ianuarie, iar în şapte luni s-au făcut mari progrese.

În prezent, OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice, iar coordonatoarea ştiinţifică a OMS, Soumya Swaminathan, este de părere că riscul este mic să eşueze toate. Prin urmare, un vaccin pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus ar putea fi disponibil la începutul anului viitor. Ulterior, vaccinul trebuie produs pe scară largă, astfel că, cel mai devreme, acesta ar putea ajunge la oameni la jumătatea anului 2021.

Reprezentanții OMS mai spun că nu este suficient ca vaccinul să protejeze doar 20-30% din persoanele vaccinate, deoarece asta nu va conduce la încheierea pandemiei. Specialiștii consideră că este nevoie de o protecţie de 70%, în condiţii de siguranţă, pentru ca un vaccin să fie eficient.

 

 

×