x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandal în Sănătate: Medicii din Constanța protestează împotriva REDUCERII drastice a veniturilor

Scandal în Sănătate: Medicii din Constanța protestează împotriva REDUCERII drastice a veniturilor

de Vali Deaconescu    |    14 Ian 2024   •   13:00
Scandal în Sănătate: Medicii din Constanța protestează împotriva REDUCERII drastice a veniturilor

Într-un memoriu comun semnat de un număr semnificativ de medici specialiști din ambulatoriul de specialitate cu practică privată din Constanța, se exprimă o opoziție vehementă față de un proiect de ordin care ar putea avea consecințe grave asupra sectorului medical privat. Proiectul, propus pentru modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023, a provocat îngrijorare și nemulțumire în rândul corpului medical.

„Corpul medicilor specialiști din ambulatoriul de specialitate cu practică privată din Constanța își exprimă opoziția fermă față de proiectul ORDINULUI pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Hotărârii Guvernului nr. 521/2023 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 1857/441/2023, publicat pe site-ul CNAS la 11 ianuarie 2023.

Deși valoarea totală a bugetului alocat pentru anul  2024 este in mod semnificativ mai mare, în mod absolut nejustificat și aducând atingere modului de desfășurare a activității medicale, ba chiar punând un mare semn de întrebare asupra posibilității de a mai putea continua a multor cabinete medicale individuale cu practică exclusiv privată, proiectul actului normativ impune scăderea valorii punctului de la 4.5 RON la 3.3 RON pentru serviciile medicale din ambulatoriile de specialitate, generând o diminuare a veniturilor globale de aproximativ 50%.  ( 30% scăderea valorii punctului și cca 20% in urma modificărilor fiscale recente).

Sarcina fiscală a crescut, cheltuielile cabinetelor medicale au crescut și ele exponențial, în consecință medicii nu le vor putea susține din veniturile ce urmează a fi realizate. Aici discutăm despre cheltuieli cu salarii, utilități, taxe și impozite către bugetul de stat și bugetele locale, etc.

Veniturile multor cabinete provin într-un procent covârșitor din  contractul cu casele de asigurări de sănătate, doar în acest fel reușind să ofere pacienților asigurați servicii medicale complete pe care, într-o altă situație, multe categorii de cetățeni nu și le-ar putea permite în regim privat – discutam aici de programele naționale de sănătate, boli rare, boli cronice, tratamente cu prescripție cost-volum, etc. Este important de menționat că în ambulatoriile de specialitate din Romania sunt aproximativ 5 milioane de prezentări lunar, o mare parte din acestea fiind boli cronice, de multe ori asociate în comorbidități cu risc major. Valorile garantate ale punctelor pentru anul 2024, aferente asistenţei medicale din ambulatoriul de specialite , dar și sumele aferente altor sectoare de activitate din domeniul medical ( vezi medicina de familie)  și propuse prin proiectul ordinului mai sus arătat, vor genera un efect în cascadă care va duce la alterarea severă a calității actului medical, la alterarea semnificativă a stării de sănătate a populației și la costuri suplimentare enorme în unitățile de sănătate publice prin creșterea numărului de prezentări și prin gravitatea acestora. Ambulatoriile aferente instituțiilor medicale publice nu vor putea prelua acest volum imens de pacienți, în acest fel sistemul ajungând în colaps.

Solicităm ferm negocieri urgente între reprezentanții corpului medical – conducerile asociațiilor profesionale, Colegiul Medicilor din România – și autoritățile decidente, precum și recalcularea  fără întârziere a valorilor punctajelor sus menționate în vederea obținerii unei situatii financiare care să permită desfășurarea în bune condiții a actului medical.

Deasemenea, ne arătăm solidari față de colegii noștri din întreaga țară, atât din ambulatoriile de specialitate cu practică privată cât și medicină de familie,  și îi vom sprijini în orice demers legitim în vederea soluționării acestei situații fără precedent.

 Conținutul acestui memoriu a fost redactat și semnat într-o acțiune comună de un număr foarte mare de medici din ambulatoriile de specialitate cu practică exclusiv privată din Constanța, dar și de colegi care își desfășoară activitatea în sistemul public de sănătate”, potrivit unui memoriu întocmit de medicii din Constanța .

Într-un apel către autorități, medicii din Constanța solicită negocieri urgente și recalcularea imediată a valorilor punctajelor propuse, pentru a asigura o situație financiară sustenabilă pentru desfășurarea în bune condiții a actului medical.

 

×