Scutirea doctorilor de plata impozitului pe venit, propusă de Guvernul Tudose, nu se bucură de un sprijin larg în rândul medicilor, după cum reiese dintr-un sondaj ale cărui rezultate au fost făcute publice, ieri, de Federaţia „Solidaritatea Sanitară”. Astfel, măsura este apreciată/dorită, în general, de doctorii din sectorul privat, însă este privită cu rezerve de marea majoritate a medicilor care lucrează în sectorul public.
Analiza realizată de sindicalişti indică faptul că această măsură este devansată de dorința medicilor pentru recunoașterea statutului social al profesiei, inclusiv prin intermediul veniturilor acordate pentru munca prestată, și refuzul de a fi considerați o clasă privilegiată.
Potrivit sondajului, 57% dintre doctori preferă înlocuirea scutirii de impozitul pe venit a medicilor cu acordarea tuturor drepturile salariale, în timp ce alţi 28% consideră că de această scutire ar trebui să beneficieze şi alte categorii de salariaţi.
„Doar 15% dintre medici cred că de măsura scutirii de impozit ar trebui să beneficieze doar doctorii. Numai cca. 44% dintre medici consideră că scutirea lor de impozit ar avea un efect pozitiv asupra medicilor”, transmite Federaţia „Solidaritatea Sanitară”.
Aproape jumătate dintre respondenţi consideră că scutirea lor de impozitul pe venit ar avea efecte negative atât asupra altor categorii de salariați din Sănătate, cât şi asupra altor categorii de salariați. Dintre aceştia, circa 89% cred că este necesară înlocuirea aceste măsuri, explică sindicatul.
„Aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de dorinţa unei salarizări corecte în loc de privilegii, de teama faţă de ceea ce ar putea ascunde o astfel de măsură, de respingerea discriminării pe care o aduce cu sine, de refuzul unor pomeni şi dorinţa de beneficia de recompensele meritate, de ruptura pe care o poate introduse faţă de alte categorii profesionale din Sănătate şi faţă de cetăţeni, de dorinţa de echitate, de refuzul excepţiilor şi favorizarea regulilor pentru toţi”, subliniază sindicaliştii.
Potrivit acestora, aprecierile negative la adresa acestei măsuri sunt determinate de reacţia negativă din partea populaţiei şi de tensiunile sociale pe care le-ar genera.
Cercetarea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”se bazează pe sondajul desfăşurat pe un eşantion format din 679 doctori.
Reamintim că un proiect de modificare a Codului Fiscal, publicat de Ministerul Finanţelor, prevede ca începând cu 1 ianuarie 2018 şi veniturile din salarii şi asimilate salariilor, precum şi din activităţi independente obţinute din exercitarea profesiei de medic să fie scutite de la plata impozitului pe venit.
Sondajul a fost realizat de sindicaliştii din sănătate pentru a evalua obiectiv opinia medicilor față de intenția Guvernului de a-i scuti de plata impozitului pe venit.