x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mii de sindicalişti din Educaţie au plecat într-un marş de protest către Palatul Cotroceni

Mii de sindicalişti din Educaţie au plecat într-un marş de protest către Palatul Cotroceni

01 Iun 2016   •   13:10
Mii de sindicalişti din Educaţie au plecat într-un marş de protest către Palatul Cotroceni

Mii de sindicalişti din toată ţara, membri ai Federaţiilor sindicale din Învăţământ, alături de elevi şi părinţi, au pornit la această oră din Piaţa Victoriei într-un marş către Palatul Cotroceni, protestul fiind generat de eşuarea negocierilor cu Guvernul României referitoare la salarizarea din învăţământ.

Protestatarii prezenţi la marşul de protest au afişat pancarte pe care scrie: " Vrem să fim trataţi corect, cu cinste şi cu respect!" "Afară, afară cu politica din şcoală", "Fără educaţie moare orice naţie", "Muncă decentă, salarii indecente", "Guvernul a decis: învăţământul va fi ucis". De asemenea, protestatarii fluieră din vuvuzele şi scandează: "Demisia" şi "Unitate". .

La acţiunea de protest participa reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, ai Federaţiei Sindicatelor din Educaţie 'SPIRU HARET', ai Federaţiei Naţionale Sindicale 'ALMA MATER', ai Consiliului Naţional al Elevilor şi ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar.

Marşul va avea în intervalul orar 12,30 - 14,00, pe traseul Piaţa Victoriei - Palatul Cotroceni.

Protestatarii solicită respectarea Legii Educaţiei Naţionale, în sensul alocării anuale din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale a minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv pentru educaţie.

'Aceasta ar permite creşterea costului standard per antepreşcolar, preşcolar sau elev, a costului mediu per student echivalent, creşterea burselor elevilor şi studenţilor, decontarea integrală a cheltuielilor de navetă pentru elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, precum şi decontarea navetei personalului didactic, dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ precum şi asigurarea fondurilor necesare pentru formarea profesională continuă a salariaţilor din învăţământ', se arată în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Sindicaliştii cer, de asemenea, aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, de la aceeaşi dată pentru toate categoriile vizate. Reprezentanţii sindicaliştilor cer elaborarea, până la finalul mandatului actualului Guvern, a unei legi de salarizare echitabilă, pornind de la principii corecte, care să abroge toate actele normative de salarizare existente în prezent, astfel încât fiecare categorie socio-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care îl are în dezvoltarea societăţii.

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Dragoş Pîslaru., a declarat marţi că ordonanţa privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptată în şedinţa Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar până la sfârşitul acestei săptămâni se discută cu partenerii sociali din Educaţie propunerea Executivului.

"Aşteptăm ca, până la sfârşitul săptămânii, să reconfirmăm cu partenerii sindicali poziţia acestora referitoare la propunerea Guvernului. V-am spus, luni la întâlnire, am avut un oarecare dezacord. Evident aşteptăm confirmarea acestui lucru şi dacă îşi vor menţine poziţia exprimată până acum şi nu vom ajunge la un acord, pe care noi ni-l dorim în continuare, va exista o asumare a Guvernului pe varianta care corespunde cel mai bine cu principiile pe care le-am pus pe masă. Varianta care într-adevăr se concentrează pe corecţii şi care de la început nu şi-a propus să ajungă în discuţii de negociere de creştere a salariului cu un procent sau un alt procent pentru că nu acesta a fost scopul pe care l-am avut", a declarat Dragoş Pîslaru.

Ministrul a refuzat însă să precizeze care variantă este cea în cauză, respectiv aceea cu majorări de 9,65% din august 2017 sau cea cu creşteri cuprinse între 5 şi 6% din august 2016, cu un impact bugetar de 200 de milioane de lei. Pîslaru a spus că, iniţial, sindicatele din Educaţie erau de acord cu aplicarea unor corecţii din august 2016, dar ulterior aceştia nu au mai fost de acord cu această propunere şi au cerut aplicarea acestora de la 1 ianuarie 2017.

Ministrul Muncii a spus că îi înţelege pe profesori pentru că are multe rude în familie care sunt profesori şi chiar el a fost profesor mai mulţi ani, dar că în acest moment nu sunt fonduri pentru a oferi corecţii mai ample.

Potrivit acestuia, de corecţii salariale pozitive ar urma să beneficieze 120.000 de profesori din cei 260.000 existenţi în sistem.

Săptămâna trecută, sindicaliştii din Educaţie au solicitat Guvernului ca Ordonanţa privind salarizarea în sectorul public să se aplice nediscriminatoriu de la 1 august 2016, cel târziu 1 ianuarie 2017, la fel ca la Sănătate. Anterior, aceştia au refuzat propunerea premierului Dacian Cioloş de creştere a salariilor, în medie, cu 10% de la 1 august 2017.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: educatie protest palatul cotroceni