x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mobilizare cetăţenească pentru salvat berze

Mobilizare cetăţenească pentru salvat berze

de Dan Radu    |    31 Aug 2017   •   08:00
Mobilizare cetăţenească pentru salvat berze
Sursa foto: Victor Stroe

Peste 1.000 de cuiburi noi de barză au fost descoperite de Societatea Ornitologică Română cu ajutorul cetăţenilor care au fost îndemnaţi să bifeze fiecare cuib pe lângă care trec cu ajutorul unei aplicaţii pe telefon. Proiectul a avut un dublu rol - monitorizarea populaţiei de berze în scop ştiinţific şi protejarea reţelei electrice, dat fiind că berzele cuibăresc pe stâlpii electrici şi sunt, deseori, cauza penelor de curent.

Un raport al ENEL arăta că, doar în vestul ţării, unde există cea mai numeroasă populaţie de berze, acestea reprezintă una dintre principalele cauze ale penelor de curent, creând pagube anuale de peste 60.000 de euro prin ruperea firelor. Pentru protejarea berzelor, dar şi a cablurilor de distribuţie a electricităţii, Societatea Ornitologică Română (SOR) în colaborare cu ENEL a iniţiat un program prin care cuiburile realizate de berze pe stâlpii electrici sunt înlocuite cu suporturi speciale, iar cablurile din zonă sunt izolate suplimentar. Pentru că numărarea cuiburilor de barză este un proces laborios, SOR a creat aplicaţia pe telefon "Uite barza" prin care utilizatorii erau rugaţi să noteze coordonatele geografice atunci când văd un cuib de barză şi să trimită datele spre centralizare. De la începutul verii şi până în prezent, cei 2.609 de cetăţeni care au descărcat aplicaţia au reperat 2.851 de cuiburi, dintre care 1.070 de cuiburi nu se aflau în baza de date a SOR, ce cuprindea 5.400 de cuiburi cunoscute. Datele colectate pe timpul verii au arătat că cele mai multe cuiburi descoperite de utilizatorii aplicației sunt amplasate pe stâlpii rețelelor de electricitate, dintre care 1.567 de cuiburi pe stâlpi fără suport, iar 1.208 pe stâlpii de rețea electrică pe care au fost deja montate suporturi artificiale pentru cuiburi de barză.

Pagubele produse de păsări

Raportul arăta că doar în judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, unde există cea mai numeroasă populaţie de berze, pagubele anuale produse de păsări reţelei electrice se ridică la 63.000 de euro. Deoarece găinaţul berzelor are o aciditate mare, izolaţia firelor se distruge în timp, în jurul cuibului. Potrivit raportului, în jur de doi la sută din berzele adulte şi 7 la sută dintre pui mor prin electrocutare. Un suport care înlocuieşte cuibul berzei costă în jur de 150 de lei, însă investiţia duce la o reducere cu 67% a pagubelor cauzate prin distrugerea cablurilor electrice, menţionează raportul. Înlocuirea cuiburilor se face iarna, când berzele au migrat spre ţările calde, acestea urmând să îşi ia în primire noile cuiburi în primăvara anului următor. În ultimii şapte ani au fost montate, în România, 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

"Sunt peste 1.000 de cuiburi noi, de care nu știam, iar acest lucru arată foarte clar de ce este important să implicăm tot mai mulți oameni în astfel de proiecte", Dan Hulea, preşedinte SORE

 Cele mai multe cuiburi de barză au fost numărate în judeţul Timiş - 445, topul trei fiind completat de judeţele Arad (253 de cuiburi) şi Teleorman (223 de cuiburi). În cuiburi au fost numărate 8.241 de berze, dintre care 3.913 erau pui.

×