Un argeșean nu va sta nici măcar o zi după gratii, deși a atacat cu o greblă jandarmii veniți să îi percheziționeze casa. A justificat în instanță că i-ar fi confundat cu niște hoți și că a crezut că este jefuit. Doar șase luni va trebui să muncească, la două primării din județ, ca să își spele păcatele, în timp ce omul legii, care se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale. Jandarmul care a reușit să-l oprească pe agresor a fost nevoit să tragă cu arma.
În urmă cu un an, în comuna Rătești din Argeș, ofițerii de la Combaterea Criminalității Organizate au mers să facă mai multe percheziții în casele unor persoane bănuite că furau bani cu carduri false. La ora 6 dimineața, au intrat într-o curte în care știau că locuiesc doi frați și tatăl lor. Fiecare suspect a fost găsit în altă locuință din curtea comună. Aduși în același loc, au începutul scandalul, au strigat la jandarmi și la polițiști, iar unul dintre ei a profitat de faptul că nu era încătușat și l-a lovit cu pumnul pe unul dintre subofițerii Jandarmeriei. Asta, în timp ce fiul lui a fugit în grădină, de unde s-a întors cu o greblă. Momentul care i-a adus doar o pedeapsă cu suspendare este descris în rechizitoriul făcut de procurori.
„Plt. adj. a plecat în urmărirea lui C.I.I., care se îndrepta spre grădina casei, căutând în mod evident diverse obiecte contondente, însă a alunecat pe pietrișul din curte, căzând la pământ, de unde a putut observa că inculpatul C.I.I. a luat din curte o greblă metalică, pe care a ridicat-o deasupra capului în timp ce se apropia de el, părând a avea intenția de a-l lovi. Acest lucru l-a determinat pe plt. adj. să se ridice de la pământ, să scoată pistolul din dotare și să îl someze legal pe inculpatul C.I.I. să se oprească și, întrucât acesta continua să se apropie cu grebla ridicată deasupra capului, să execute un foc de avertisment. Inculpatul C.I.I. a declarat că nu a realizat de la început faptul că persoanele care purtau cagule erau lucrători ai Jandarmeriei Române, crezând inițial că este victima unei infracțiuni comise de acele persoane mascate, motiv pentru care, de frică, a fugit și s-a înarmat cu grebla metalică, pentru a se apăra, dar a renunțat la orice intenție agresivă în momentul în care a fost somat legal și și-a dat seama că aceștia sunt jandarmi. Inculpatul a exagerat cu privire la numărul de mascați aflat în locuința sa în momentul în care a luat grebla, precizând că erau 6-7 sau chiar 10 mascați, în condițiile în care, la acel moment, erau doar trei jandarmi care purtau cagule și doi polițiști îmbrăcați civil. Se arată că susținerile inculpatului C.I.I. sunt contrazise în mod evident de probele administrate în cauză, acesta cunoscând încă de la început calitățile de polițiști și jandarmi ale persoanelor care pătrunseseră în locuința sa, precum și scopul prezenței acestora”, spun procurorii.
O lună de îngrijiri medicale pentru jandarmul lovit
Lovit cu pumnul în timpul percheziției unul dintre jandarmi a fost operat la maxilar, nu a putut mânca zile întregi și a intrat în sevraj alimentar. Pentru el, medicii au cerut 30 de zile de îngrijiri, iar cel care l-a lovit a primit de la instanță 10 luni de închisoare cu executare. Pentru cel de-al doilea jandarm, instanța a stabilit că a folosit arma legal, pentru că era în pericol, dar l-a condamnat la muncă în folosul comunității pe cel care l-a atacat.
„Infractorii au prins curaj”
Militari fiind, jandarmii nu fac parte din sindicate, dar decizia instanței i-a revoltat pe colegii lor din MAI. Sindicatele Poliției spun că pedepsele pentru ultraj sunt prea mici în România și că au încercat ani la rând să le atragă atenția guvernanților, să schimbe legislația.
„Infractorii au prins curaj pentru că se așteaptă să primească o amendă și gata. Nu pot ataca polițiști, jandarmi, procurori, judecători și să li se aplice doar jumătate din pedeapsă pentru infracțiune de care sunt acuzați. De exemplu, la ultraj, în cazul unei persoane care lovește un polițist sau jandarm aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu aceste atribuții, se aplică pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune majorată cu jumătate. Este foarte puțin, este mică, raportată la actele de violență ale autorilor. Este nevoie de pedepse concrete care să descurajeze astfel de fapte”, spune Cecilia Marilena Tatia, președintele Biroului Teritorial al Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din IPJ Argeș.
„Este nevoie de o stabilire concretă a pedepselor pentru infracțiunile de ultraj. Ar trebui să se plece de la majorarea pedepselor pentru ultrajul contra bunelor moravuri, cea mai simplă formă a infracțiunii. Nu mai există forme agravante”
Cecilia Marilena Tatia, SNPPC Argeș
Decizia luată de magistrații Tribunalului Argeș în acest caz a fost contestată. Sindicatele Poliției au luat foc și spun că sunt încurajați infractorii.