x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Nicuşor Dan: Nu există un plan de gestiune a copacilor; totul s-a făcut într-o manieră populistă şi heirupistă

Nicuşor Dan: Nu există un plan de gestiune a copacilor; totul s-a făcut într-o manieră populistă şi heirupistă

14 Iul 2016   •   15:40
Nicuşor Dan: Nu există un plan de gestiune a copacilor; totul s-a făcut într-o manieră populistă şi heirupistă

Preşedintele Uniunii Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a afirmat, joi, că nu există un plan în ceea ce priveşte gestiunea copacilor din Capitală, iar până acum totul s-a făcut într-o manieră populistă şi heirupistă.

"Trebuie să observăm că nu avem absolut niciun plan în ceea ce priveşte gestiunea copacilor din Bucureşti. Tot ce s-a făcut până acum s-a făcut într-o manieră populistă şi heirupistă. După orice furtună în care au căzut crengi pe maşini sau pe oameni, s-au trimis oameni în teren care au tăiat în neştire, au toaletat, după cum li s-a părut unora sau altora. Trebuie spus că în lumea de specialitate nu există conceptul de toaletare. Dacă e cazul, se îndepărtează ramurile uscate, când se sesizează. Dar în rest copacul e un organism viu, în cazul căruia nu se intervine - asta spune adresa oficială a Asociaţiei Peisagiştilor către primarul general", a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.

În opinia acestuia, toaletările au fost realizate de neprofesionişti, în perioade nepotrivite.

Nicuşor Dan a semnalat şi faptul că există o problemă a speciilor achiziţionate de ALPAB şi ADP, multe dintre ele neadaptate la clima din Bucureşti.

"Este inadmisibil să avem o Direcţie de Mediu care să nu ştie ce gestionează de fapt, pentru că dacă am avea un Registru funcţional al spaţiilor verzi am putea să facem un plan de management în care să ştim care este vârsta fiecărui copac şi ce trebuie să facem în următorii ani", a precizat el.

Ana Ciceală, consilier general, a declarat că, în urma sesizărilor primite de la mai mulţi cetăţeni referitoare la defrişări, reprezentanţii USB au cerut explicaţii Direcţiei de Mediu din cadrul PMB, fiindu-le puse la dispoziţie doar o parte dintre avize.

Consilierul general a adăugat că, potrivit legii, dar şi regulamentului adoptat de CGMB în luna mai, ar fi trebuit să existe un plan de gestiune pentru toate parcurile protejate.

"Vrem ca Primăria să profesionalizeze intervenţiile. Şi anume să facă un audit la companiile contractate de ALPAB şi ADP, din care să reiasă dacă există personal, care e nivelul de pregătire, dacă au utilaje adecvate, dacă ştiu să facă tăieri conform normelor în vigoare şi aşa mai departe. Bineînţeles, după acest audit, să se facă contractări, pe caiet de sarcini, în care să se prevadă ca aceste contractări să se facă conform legii", a spus ea.

Ciceală a subliniat că e important ca gestiunea să fie realizată de asociaţii profesionale şi studenţii de la Horticultură şi Peisagistică, iar aceştia să ofere recomandări inclusiv în ceea ce priveşte regenerarea unor arbori bătrâni şi îngrijirea corectă a acestora.

Consilierul general Alexandru Gâdiuţă, membru în Comisia de mediu, a declarat că luni consilierii USB au primit o serie de informaţii de la reprezentanţii Direcţiei de Mediu, dar nu şi un dosar cu avize legate de tăieri şi toaletări, în condiţiile în care reprezentanţii Uniunii Salvaţi Bucureştiul nu au fost de acord să semneze un proces verbal, în baza căruia se angajau să nu facă publice acele date.

Gâdiuţă a mai precizat că USB a solicitat o motivaţie scrisă din care să reiasă de ce consilierii nu au primit aceste date publice. El a adăugat că reprezentanţii USB au revenit în cursul zilei de miercuri, dar nu au primit nici avizele, nici motivaţia scrisă a refuzului, deoarece a avut loc o avarie la sistemul informatic în cadrul PMB şi nu funcţionau imprimantele.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: nicusor dan copaci