x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social ​Oficial: Epidemie de gripă în România. 18 decese și peste 7.000 de îmbolnăviri

​Oficial: Epidemie de gripă în România. 18 decese și peste 7.000 de îmbolnăviri

de Monica Cosac    |    07 Feb 2020   •   07:33
​Oficial: Epidemie de gripă în România. 18 decese și peste 7.000 de îmbolnăviri
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Pentru al doilea an consecutiv, autoritățile au declarat epidemie de gripă în România. În ultima săptămână, s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de infecții respiratorii față de nivelul așteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere națională, raportându-se un număr dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. Practic, în ultimele şapte zile, la nivel naţional au fost peste 7.000 de persoane diagnosticate cu gripă clinică.

 

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică a anunţat că, în ultima lună, 18 români au murit din cauza gripei. Ultima victimă a virusului gripal a fost un băieţel de 1 an şi jumătate, din judeţul Neamţ, nevaccinat antigripal, deşi avea şi alte probleme de sănătate. Doar în ultima săptămână au fost raportate 7.022 cazuri de gripă clinică (diagnosticate pe baza simptomelor), aproape dublu faţă săptămâna precedentă (3.645) sau faţă de aceeași săptămână a anului precedent (3.455 cazuri). Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii) înregistrate în ultima săptămână a fost de peste 171.000.

 

Accesul în spitale, limitat

În acest context, Ministerul Sănătății recomandă limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secțiile cu risc, realizarea triajului epidemiologic al personalului medico-sanitar, refacerea stocurilor de medicaţie antivirală și a stocurilor de echipamente de protecție. De asemenea, recomandă populației să-şi spele bine mâinile cu săpun, să folosească batistele pentru strănut sau tuse, să evite automedicația și să consulte medicul de familie pentru simptome care sugerează gripa (febră mare, adică 39-40 de grade, dureri de cap și dureri musculare puternice), precum şi izolarea la domiciliu a celor cu simptome de gripă sau viroză.

Începând de astăzi, cele 35.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate suplimentar de Ministerul Sănătăţii sunt distribuite către direcțiile de sănătate publică, iar săptămâna viitoare să poată continua imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în cabinetele medicilor de familie, anunţă instituţia.

 

Vaccinuri vândute pe internet

Din cauza faptului că vaccinul antigripal lipseşte din farmacii, foarte mulţi oameni, speriaţi de epidemie, caută variante neoficiale de a-l procura. Şi unde este cerere apare şi „oferta”. Zeci de anunţuri prin care se vând vaccinuri antigripale au fost postate pe site-urile de anunţuri şi vânzări online, iar preţurile unei doze variază între 45 și 70 de lei. Medicii avertizează că un astfel de vaccin cumpărat de pe internet poate provoca alergii severe, având în vedere că nu există nicio garanţie că a fost păstrat la temperatura potrivită. Printre reacţiile adverse, se numără: febră, reacţii de tip viral, respiratorii, iar uneori şi reacţii alergice. În farmacii, vaccinul antigripal este ţinut la o temperatură constantă, cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius.

 

 

199 de oameni au murit iarna trecută din cauza gripei. În sezonul trecut, epidemia de gripă a fost declarată oficial pe 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat pe 3 mai 2019.

×