Poliţia trebuie să cheltuiască sume uriaşe ca să-şi poată infiltra agenţii acoperiţi în "lumea bună". Nu există club din Bucureşti unde să nu se consume droguri, dezvăluie şeful Serviciului Antidrog din Poliţia Capitalei. Consumatorii din categoria VIP dau şi 3-400 de euro pe zi pentru cocaină. La polul opus, în zonele sărace, „cuiul” se vinde cu 5 lei, iar „bila” cu 20 de lei.
Cei din categoria VIP reprezintă o provocare aparte pentru poliţie. În 85% din cazuri, pentru prinderea traficanţilor, este nevoie de operaţiuni sub acoperire. Sunt foarte multe petreceri private la care se consumă droguri de lux, ba, mai mult, în această lume se practică oferirea de cocaină contra prostituţie sau alte distracţii. Şeful ofiţerilor acoperiţi recunoaşte că poliţia este obligată să aloce sume importante pentru a avea acces în cercurile băieţilor de bani gata, până ajung să-i prindă în flagrant pe dealerii de lux. Aceştia au maşini scumpe şi bani suficienţi pentru aparate de bruiaj şi alte echipamente cu care îşi protejează tranzacţiile ilegale.
Prinderea în flagrant a clienţilor care se distrează drogaţi în cluburi este foarte dificilă. Cei mai mulţi nu se droghează chiar în club, consumă stupefiante înainte să intre. Cei care prizează cocaină în toaletă şi cei care îi aprovizionează sunt greu de prins în flagrant, iar probatoriul este dificil de instrumentat în instanţă. Chiar dacă angajaţii clubului cheamă poliţia, când începe razia, se aprind luminile şi toţi aruncă marfa. Ultima sesizare din partea unui club de fiţe din Bucureşti a venit anul trecut şi se derulează şi în prezent o anchetă confidenţială.
CEL MAI TÂNĂR DEALER, UN COPIL DE 12 ANI
În contrast cu opulenţa drogaţilor de lux, cel mai tânăr dealer prins în Bucureşti este un copil de 12 ani. Băiatul era pus să vândă heroină în Sectorul 5, sectorul unde sunt cei mai mulţi consumatori de heroină. În acelaşi sector, poliţiştii au găsit droguri ascunse în scutecele unui bebeluş, transportat în cărucior. În cazul copilului de 12 ani, deşi era traficant în toată regula, poliţiştii nu au putut lua măsuri legale, pentru că răspunderea penală există în România abia după vârsta de 14 ani.
CE PĂŢESC CONSUMATORII PRINŞI CU DROGURI
Consumul e prohibit la noi în ţară, dar nu este considerat infracţiune, spre deosebire de ţări precum Franţa sau Suedia. Când poliţiştii prind pe cineva cu droguri asupra lui, se întocmeşte dosar penal, dar nu se ia măsura reţinerii şi nici nu se merge în instanţă cu propunerea de arestare, pentru că în legislaţia românească deţinerea de droguri pentru consum propriu e considerată faptă de pericol social minimal. În cele mai multe cazuri, se ajunge la renunţarea la urmărire penală sau, cel mult, la muncă în folosul comunităţii.
Totuşi, legislaţia actuală îi obligă pe ofiţerii antidrog să-i prezinte pe toxicomani în faţa unei comisii mixte, la Agenţia Naţională Antidrog. Aceasta comisie, formată din psiholog, sociolog, jurist şi asistent social, evaluează dacă este necesară includerea persoanei intr-un program de tratament. Dar tot legea dă dreptul celui în cauză să hotărască dacă doreşte sau nu să meargă să se trateze.
În România, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 până la 7 ani punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a locuinţei sau a oricărui alt loc amenajat, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în aceste locuri.
Nu se pedepseşte persoana care a comis una dintre aceste infracţiuni şi care, înainte de demararea anchetei penale, denunţă alţi participanţi, contribuind astfel la identificarea şi tragerea la răspundere a reţelei de traficanţi.
În România, consumul de droguri nu se pedepseşte. Se consideră infracţiune, însă, deţinerea de stupefiante, chiar şi pentru consum propriu. Agenţia Naţională Antidrog, care coordonează strategia pentru combaterea stupefiantelor, estimează că ponderea consumatorilor a ajuns la 6,1% din populaţia cu vârste cuprinse între 16 şi 64 de ani. Nu toţi sunt dependenţi, unii se droghează ocazional. Cert este că cei mai mulţi consumatori au între 16 şi 23 ani.
CU CÂT SE VÂND DROGURILE ÎN BUCUREŞTI
heroina: 200 lei/gram
20 lei - o bilă
cocaina: 100 euro/gram
cannabisul: 40-60 lei/gram
5-10 lei - o ţigară
ecstasy: 50-80 lei tableta
LSD: 100-120 lei
amfetamina: 200 lei/gram
ZONELE ROŞII UNDE SE CONSUMĂ DROGURI
heroină: Sectorul 5 - Ferentari, Rahova
Sectorul 6 - Iuliu Maniu
Sectorul 4 - Berceni
Secorul 3 - Vitan Bobocica
Sectorul 2 - Tei Toboc
Sectorul 1 - Bucureştii Noi
cannabis: Tineretului, IOR, Cişmigiu + zona liceelor
cocaină: Băneasa, Pipera, Sectorul 3 - cluburi, concerte, petreceri private