După numai două luni de mandat, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu Mihai, şi-a dat demisia, ca urmare a instalării noului guvern. Potrivit acestuia, principala problemă a sistemului de sănătate este subfinanţarea. De partea cealaltă, pacienţii acuză schimbările prea dese din fruntea instituţiilor responsabile din Sănătate, schimbări care îi afectează direct.
Numit la şefia CNAS pe 22 noiembrie 2017, Laurenţiu Mihai a cerut eliberarea din funcţia de membru al consiliului de administraţie şi de preşedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat, începând cu data de 1 februarie, în contextul schimbării Guvernului. La încheierea mandatului, acesta a făcut un scurt bilanţ, în care atrage atenţia că principala problemă a sistemului de sănătate este subfinanţarea.
Mai mult, el spune că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, „fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei”.
Dincolo de lipsa banilor - subfinanţarea sistemului medical din România fiind o problemă veche, cronică şi cunoscută de toată lumea - asociaţiile de pacienţi se tem că aceste schimbări frecvente de la nivelul principalelor instituţii responsabile cu gestionarea sistemului medical nu fac decât să genereze probleme majore pentru pacienţii români.
Ca şi alţi pacienţi, „pacienţii români cu hepatita C au nevoie de continuitate în asigurarea tratamentului!”, avertizează Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO). Aceasta aminteşte că în anii anteriori au existat perioade de pauză în asigurarea tratamentului fără interferon pentru pacienţii cu hepatite, pauze cauzate tocmai de schimbările de la şefia CNAS şi, implicit, de întârzierea negocierii noilor contracte.
Modul de finanţare al Sănătăţii poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice, susţine Laurenţiu Mihai.