x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienții, 4 luni fără bani

Pacienții, 4 luni fără bani

de Monica Cosac    |    01 Feb 2018   •   13:30

După numai două luni de mandat, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu Mihai, şi-a dat demisia, ca urmare a instalării noului guvern. Potrivit acestuia, principala problemă a sistemului de sănătate este subfinanţarea. De partea cealal­tă, pacienţii acuză schimbările prea dese din fruntea instituţiilor responsabile din Sănătate, schimbări care îi afectează direct.

Numit la şefia CNAS pe 22 noiembrie 2017, Laurenţiu Mihai a cerut eliberarea din funcţia de membru al consiliului de adminis­traţie şi de preşedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat, începând cu data de 1 februarie, în contextul schimbării Guver­nului. La încheierea mandatului, acesta a făcut un scurt bilanţ, în care atrage atenţia că principala problemă a sistemului de sănătate este subfinanţarea.

Mai mult, el spune că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, „fiind în mod clar insu­ficiente pentru acope­rirea nevoilor medicale ale populaţiei”.

Dincolo de lipsa banilor - subfinanţarea sistemului medical din România fiind o problemă veche, cronică şi cunoscută de toată lumea - asocia­ţiile de pacienţi se tem că aceste schimbări frecvente de la nivelul principalelor insti­tuţii responsabile cu gestionarea sistemului medical nu fac decât să genereze probleme majore pentru pacienţii români.

Ca şi alţi pacienţi, „pacienţii români cu hepatita C au nevoie de continuitate în asigu­rarea tratamentului!”, avertizează Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO). Aceasta aminteşte că în anii anteriori au existat perioade de pauză în asigurarea tratamentului fără interferon pentru pacienţii cu hepatite, pauze cauzate tocmai de schimbările de la şefia CNAS şi, implicit, de întârzierea negocierii noilor contracte.

Modul de finanţare al Sănătăţii poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice, susţine Laurenţiu Mihai.

×
Subiecte în articol: bani pacienti septembrie