Teoretic, suntem cetăţeni europeni şi avem aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi. Practic, însă, în timp ce ceilalţi cetăţeni ai Europei beneficiază de terapii inovative, românii diagnosticaţi cu mielom multiplu, o boală incurabilă a măduvei osoase, nu au acces nici la medicamente noi, nici la cele generice. Aceştia cer autorităţilor creşterea accesului la tratament.
Prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular de la Institutul Fundeni, a arătat că mielomul multiplu, una dintre cele mai frecvente boli hematologice, este o afecţiune incurabilă a măduvei osoase, dar cu care poate trăi dacă se aplică un tratament adecvat, mai ales că în ultimii 20 de ani s-au făcut progrese remarcabile. Terapiile inovatoare cresc speranța de viață a pacienților și asigură, în același timp, o calitate crescută a vieții, însă problema românilor cu mielom multiplu rămâne în continuare accesul la tratament, atrage atenţia medicul.
Un singur medicament
“În România există un singur medicament compensat (…) Tratamentul existent se administrează indiferent de stadiul sau forma bolii. În celelalte țări ale Uniunii Europene sunt 5-6 molecule adresate mielomului multiplu, dintre care unele au deja echivalente generice. Sunt tratamente pentru mielom multiplu aflate pe piață de peste 10 ani. La noi, nu sunt disponibile nici medicamentele noi și nici cele generice”, a spus prof. Coriu, subliniind că “nu este normal ca în 2017 să nu mai avem nicio moleculă nouă introdusă faţă de 2005-2006”.
“Pentru pacienții care nu răspund la tratamentul existent sau a căror boală a revenit – ceea ce, în timp, se întâmplă în cazul tuturor bolnavilor - nu există nici o altă opțiune”, avertizează Lucica Nițu, Președintele S.O.S. Mielom, şi solicită autorităților creșterea accesului la tratament al acestor pacienți.
În România sunt înregistrate aproximativ 700 de cazuri noi pe an și sunt din ce în ce mai multe persoane tinere diagnosticate, cei mai tineri pacienți români cu mielom multiplu nu au nici 30 de ani.