x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pericol de moarte: otravă anti-şobolani, presărată în curtea spitalului

Pericol de moarte: otravă anti-şobolani, presărată în curtea spitalului

de Mariana Zaharia    |    09 Noi 2018   •   21:00
Pericol de moarte: otravă anti-şobolani, presărată în curtea spitalului

Spitalul de Urgenţă din Piteşti, cel mai mare din judeţul Argeş, pare să fie locul preferat al şobolanilor. După ce au apărut imagini cu rozătoarele plimbându-se prin curtea instituţiei medicale, Direcţia de Sănătate Publică a făcut un control şi a dat amenzi, dar nu conducerii, ci angajaţilor. Concluzia inspectorilor a fost că deratizarea nu a fost făcută corespunzător din cauză că nu are cine să se ocupe de asta. Agentul responsabil s-a pensionat, iar cel de-al doilea s-a ocupat de altceva.

Imagini cu şobolanii plimbându-se prin curtea spitalului au apărut în spaţiul public încă din 2016 şi, deşi au trecut doi ani de atunci, problema încă există. O confirmă Direcţia de Sănătate Publică Argeş, care a făcut un control referitor la respectarea normelor igienico-sanitare din unitatea spitalicească şi a inclus pe listă şi verificarea deratizării. Aşa au descoperit substanţa care ar trebui să scape spitalul de rozătoare, aruncată prin curte. „Au pus raticid în curtea interioară, iar substanţa nu se pune oricum, ci protejat, sunt nişte cuşti speciale, în aşa fel încât pacienţii, oamenii din spital, să nu ia contact cu ea. Era aruncată prin curte, iar de asta s-au ocupat doi angajaţi care nu au nicio legătură cu activitatea. De deratizarea spitalelor se ocupă oameni instruiţi care au făcut cursuri pentru aşa ceva. Din păcate, cel responsabil de la Spitalul de Urgenţă Piteşti s-a pensionat, medicul răspunzător de activitate era în concendiu, iar asistenţii nu supervizau. Nici în acte nu era corectă deratizarea. Nici dezinsecţia”, a spus Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

“Facem ce putem”

Adriana Molfea, managerul numit al Spitalului de Urgenţă din Piteşti, a confirmat amenda primită, dar pe care inspectorii nu au dat-o instituţiei, ci agentului responsabil de deratizare. „A fost vorba de 1.000 de lei, a fost plătită deja de către persoană. Am avut 4 agenţi DDA, doi au ieşit la pensie, unul era în concediu şi a fost amendat cel care era la serviciu şi ar fi trebuit să se ocupe de asta. Am făcut o reorganizare şi vom scoate un al treilea post la concurs, acum suntem în proceduri. În rest, spitalul nu a primit nicio amendă de la vreo altă instituţie. Facem şi noi ce se poate”, a declarat Adriana Molfea. Managerul spitalului a fost numit în funcţie în 2017 şi este consilier juridic - fost şef de serviciu la Consiliul Judeţean Argeş

Substanţa folosită pentru a scăpa de rozătoare pune în pericol viaţa omului. Raticidele pot opri circulaţia sângelui dacă ajung în organism pentru că acţionează ca un coagulant. Medicii spun că, odată înghiţită, o astfel de substanţă acţionează rapid şi este vorba doar de câteva ore până când sângele devine prea gros ca să mai poată curge. Contactul direct provoacă o gamă întreagă de alte afecţiuni uşoare dacă este vorba de o cantitate mică.

Şefa spitalului a luat şi o altă măsură, aceea de a interzice presei să intre în spital fără ca ea să fie anunţată. Asta până în ora 16. După, l-a numit responsabil pe un medic, ceea ce a creat discuţii în unitatea spitalicească. Doctorul care ar trebui să fie anunţat chiar şi la 2 dimineaţa dacă vreun ziarist pune piciorul în curtea spitalului lucrează în Urgenţă, este coordonator, lucrează şi la SMURD şi doar dacă doarme la spital ar putea să îşi ducă la capăt toate responsabilităţile.

 

 

×
Subiecte în articol: spital cu sobolani