x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pintea: Undă verde pentru banca de sânge şi plasmă

Pintea: Undă verde pentru banca de sânge şi plasmă

de Monica Cosac    |    09 Oct 2019   •   12:25
Pintea: Undă verde pentru banca de sânge şi plasmă

România va colecta în premieră plasmă sanguină umană, în două centre pilot ce urmează a fi replicate apoi în țară, şi va construi o bancă de sânge, plasmă şi produse derivate din plasmă. Acestea sunt soluţiile, pe termen lung, pentru evitarea crizelor de imunoglobulină, anunțate, ieri, de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Plasma umană este materia primă din care se fabrică imunoglobulina, medicament care îi ține în viață pe pacienții cu anumite boli rare, precum imunodeficienţele primare.

 

Ministrul Sorina Pintea spune că a fost finalizat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea studiului de fundamentare prin care România poate construi în parteneriat public-privat o bancă națională de sânge, plasmă și celule stem” şi speră că „acest proiect va fi supus aprobării în următoarea ședință de Guvern”. „Asta înseamnă, practic, că s-a dat undă verde demarării proiectului construcţiei acestei bănci de sânge şi plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât ea să poată fi fracţionată şi să asigure, pentru România, necesarul de imunoglobulină şi produse derivate din plasmă”, a afirmat Pintea, în cadrul unei dezbateri care a avut loc, ieri, la Parlament.

O soluție pe termen lung, pentru evitarea crizelor de imunoglobulină, este înfiinţarea centrelor de colectare a plasmei sanguine, care nu există în acest moment în țara noastră. Sorina Pintea promite, însă, că vom avea. 

Potrivit acesteia, Ministerul Sănătăţii a depus o cerere de finanţare pentru înfiinţarea a două centre pilot de colectare a plasmei, proiect care va fi implementat pe o perioadă de 16 luni, din momentul aprobării.

Deocamdată, singura soluție este ca aceste medicamente să fie importate. Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma Distribution, care importă imunoglobulină în ţara noastră, a explicat că România ar putea produce acest medicament în 3-4 ani după deschiderea primului centru de colectare a plasmei, având în vedere că numai procedura de autorizare durează cel puțin 2 ani.

Reamintim că pacienții cu imunodeficienţe primare din România au fost grav afectați, în perioada 2017-2018, de criza imunoglobulinei, un medicament obținut din plasmă umană, care îi ține în viață pe acești bolnavi.

Banca de sânge, plasmă şi produse derivate din plasmă va fi construită la Bucureşti, în timp ce cele două centre pilot vor fi în regiunile Nord-Vest şi Sud-Vest.

×