x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Poliția, alarmată de fenomenul „Scoateți furci și topoare”

Poliția, alarmată de fenomenul „Scoateți furci și topoare”

12 Dec 2017   •   12:50
Poliția, alarmată de fenomenul „Scoateți furci și topoare”

În contextul reluării manifestațiilor pașnice de stradă împotriva modificării legilor justiției, Poliția Română avertizează că în mediul online s-au înmulțit zilele acestea mesajele care îndeamnă la acte de violență împotriva unor instituții.

„În aceste zile, pe rețelele sociale, cetățenii sunt invitați să participe la o serie de manifestații publice. Înainte de a da curs invitației, recomandăm tuturor să fie atenți cu cine interacționează în mediul on-line, astfel încât să nu devină victime ale unor persoane rău intenționate”, se arată într-un comunicat postat ieri de IGPR. Polițiștii spun că există tendința ca utilizatorii de bună-credință să fie manipulați prin comentarii și lansarea unor teme/știri false de către persoane care sub protecția anonimatului își urmăresc propriile interese.

IGPR a dat și câteva exemple de mesaje pentru care autorii ar putea fi acuzați de comiterea infracțiunii de instigare la tulburarea ordinii și liniștii publice: „Atacați secțiile de poliție și luați arme și muniții de acolo!”, „Ca să faceți rost de oameni dispuși la violență, atacați închisorile, eliberați deținuții și înarmații!”, „La furci și topoare tată, că nicio manifestare de-asta domnească nu a adus rezultate!”, „Până nu intram peste ei în Parlament cu ce se prinde în mână și rupți în bătaie, atât ei cât și jandarmii, care apără hoții nu se rezolvă nimic!”. Dealtfel, comunicatul informează că, la nivelul IGPR, sunt demarate cercetări, sub coordonarea unităților de parchet teritorial competente, față de  persoane bănuite de săvârșirea infacțiunii de instigare prevăzută de articolul 368 Cod Penal.

„Libera exprimare este un drept prevăzut de articolul prevăzut de articolul 30 din Constituția României. Totuși, aliniatul 7 al acestui articol prevede expres că:  «Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri»”, menționează IGPR.

„Poliția Română face un apel către cetățenii care vor să participe la manifestări publice să își exercite dreptul la liberă exprimare fără violență și într-un mod civilizat. De asemenea, dacă sunteți martorul unei infracțiuni vă rugăm să apelați numărul de urgență 112”

 

 

×
Subiecte în articol: poliția română