x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Profesorul care tratează ADHD cu pianul

Profesorul care tratează ADHD cu pianul

de Mariana Zaharia    |    18 Apr 2019   •   12:20
Profesorul care tratează ADHD cu pianul

Dezmăgit că sistemul de învățământ de stat nu promovează suficient copiii talentați, un profesor din Pitești a renunțat la școala de stat și a ales să pregătească elevii în privat. Pe banii lui, a închiriat o sală și a cumpărat un pian. Acum pregătește copii care vor să ajungă mândria țării, dar și adolescenți cu ADHD care fac meloterapie. Familiile au rămas uimite de influența pe care a avut-o muzica în tratament, mai ales după ce profesorul de pian i-a urcat pe scenă și i-a încurajat să creadă că ei pot orice.

Alin Roșu are 30 de ani și a predat pianul la o școală de arte din Pitești, timp de 3 ani. Apoi s-a retras pentru că, spune el, a văzut copii foarte talentați, dar care nu erau susținuți suficient. Pe cei din jurul lui a reușit să îi uimească în momentul în care a anunțat că va renunța la stabilitatea oferită de un loc de muncă la stat, ca să poată să promoveze elevi talentați.

„Ca să reușești în sistemul de stat, e nevoie de influență”

Deși mulți nu l-au încurajat, Alin a insistat să își urmeze dorința. Colegii au fost primii care i-au spus că nu va reuși să se descurce financiar, dar nu i-a ascultat.

„Pregătesc în jur de 50 de copii, toți foarte buni, pentru că pianul este un instrument greu și nu rămâne oricine. Ceea ce nu se vede este faptul că la pian se studiază foarte mult. Ca să ajungă să interpreteze perfect o piesă, un elev se pregătește timp de 4 sau chiar 6 luni, învață fiecare notă. Pentru două minute pe scenă ei fac sacrificii, merg la școală, apoi la pregătire, apoi mai lucrează și acasă. Și nimeni nu le oferă nimic. De asta am fost atât de dezamăgit și am plecat din învățământul de stat” spune profesorul.

Și nu s-a oprit din a descoperi talentul chiar și în copii cărora nu le dădea nimeni vreo șansă. La școala lui Alin, se face meloterapie cu trei copii cu ADHD și la toți a dat rezultate. Nu provin din familii cu situații financiare bune, dar profesorul nu le-a cerut nimic material în schimbul muncii lui. Doar să îl asculte și să simtă muzica. „Am văzut copii cu un potențial bun și nu au mai contat banii, iar ei mi-au adus mulțumire sufletească”, mărturiseşte Alin Roșu.

„I-am inclus în spectacole, am făcut serbări cu ei, i-am urcat pe scenă alături de ceilalți copii. Îi învăț pian la fel ca și pe ceilalți, îi tratez la fel, iar prin muzică se liniștesc. Repetă ori de câte ori le spun și își păstrează calmul, iar părinții sunt uimiți de cum reușesc să fac asta”, a explicat Alin Roșu.

Pregătește copii pentru Festivalul George Enescu

După plecarea profesorului de la școala la care preda, l-au urmat și câțiva părinți. Cătălina Dincă (foto 2) are 10 ani și, pentru că promite mult, familia a mutat-o la o școală generală din Pitești și a continuat să meargă cu ea la pregătire la Alin. Acum, ea se pregătește pentru „Remember Enescu” și muncește intens pentru asta. Copilul cu mai multe premii decât are ani de viață visează să cânte la Filarmonică, iar acum a uimit mulți specialiști în domeniu, pentru că a reușit să interpreteze piese care sunt destinate unor copii cu mult peste vârsta ei.

„Când a fost la unul dintre concursuri, au venit după mine doi profesori și au cerut-o la clasă, dar a fost dorința ei să meargă la domnul Roșu, iar noi i-am respectat-o. Studiază mult, ore, luni întregi și are piese mult peste nivelul ei de vârstă”, spune mama Cătălinei, o elevă despre care profesorul spune că este „genetic muzicală”.

×
Subiecte în articol: profesor elev ADHD pian