x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Profesorul Dan Voiculescu: Oameni vs roboţi. Tendința spre automatizare se generalizează

Profesorul Dan Voiculescu: Oameni vs roboţi. Tendința spre automatizare se generalizează

14 Mai 2019   •   15:54
Profesorul Dan Voiculescu: Oameni vs roboţi. Tendința spre automatizare se generalizează

Traim în viitorul științifico-fantastic al copilăriei noastre. În ultimii 50 de ani, inteligența artificială a ars etapele, ajungând să concureze cu succes împotriva celei umane, scrie profesorul Dan Voiculescu pe blogul său.

Citeam recent că Amazon înlocuiește 1300 de angajați cu roboți. Exemplul nu este singular. Tendința spre automatizare se generalizează. De la activitățile tehnice repetitive până la ghișeele electronice și divertismentul virtual, roboții câștigă teren, repede și sigur. Din perspectiva clasică, a “eficienței mijloacelor de producție” (asumată, cu particularitățile implicite, și de comunism și de capitalism) omul este surclasat de robot care nu doarme, nu are nici copii, nici revelații spirituale, nu pleacă în concediu, nu cere asigurare de sănătate și bonuri de masă!

Însă din perspectiva Umanistă, omul cu atributele sale esențiale – Demnitate, Onoare, Curaj – este și trebuie să rămână valoarea socială supremă. Nu doar din punct de vedere etic, ci și dintr-o înțelegere pragmatică a evoluției.La o analiză istorică atentă, observăm că, în ciuda introducerii pe scară largă a mașinilor (încă din urmă cu două secole, în manufacturi) omul a fost întotdeauna principala sursă a progresului. Creativitatea și emoția umană au făcut constant diferența și, chiar dacă, în prezent, inteligența artificială ne întrece la șah, la go și la un număr nesfârșit de alte activități, potențialul uman este, în continuare, insuficient explorat.

Mai mult, pe blogul profesorului Dan Voiculescu

 

×
Subiecte în articol: blog dan voiculescu