x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Râşii, monitorizaţi cu metode moderne

Râşii, monitorizaţi cu metode moderne

de L.Budin    |    23 Oct 2020   •   10:56
Râşii, monitorizaţi cu metode moderne

Fundaţia Conservation Carpathia anunţă că a finalizat cu succes primul program de monitorizare, cu metode ştiinţifice, cantitative, a speciei de râs (Lynx lynx), într-o zonă pilot de 1.200 kmp din estul Munţilor Făgăraş, Piatra Craiului şi Munţii Leaota. S-au folosit camere foto cu senzor de mișcare – până nu de mult acest proces realizându-se prin numărarea urmelor pe zăpadă, cu rezultate incerte.

Scopul a fost evaluarea stării de conservare a populaţiei de râşi şi crearea unui model de monitorizare a faunei sălbatice la nivel național. Au fost identificaţi 23 de râși adulți şi 9 pui. Datele au fost strânse în trei sezoane toamnă-iarnă consecutive, între 2018 şi 2020.

Evaluarea mărimii populației este esențială pentru a pune în practică un management durabil al acestei specii protejate. Densitatea din Carpaţii României, de 1,7 râşi/100 kmp, este superioară celei din Carpații Slovaciei, Alpii Elvețieni sau Munții Jura.

Felinele sălbatice se feresc de contactul cu oamenii şi nu atacă animalele domestice. Sunt ameninţate de fragmentarea și degradarea habitatelor naturale, de braconaj, de vânarea excesivă a speciilor de căprior şi capră neagră, cu care se hrănesc. (L. Budin)

 

152 de camere cu senzor de mișcare au fost instalate în munţi.

 

 

 

×