Efectele neplăcute ale vremii caniculare pot fi contracarate luând câteva măsuri de precauţie. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa face câteva recomandări.
În afară de lucrurile ştiute – să se evite expunerea prelungită la soare, să nu se iasă din casă cu capul descoperit şamd – , cei de la ISU Dâmboviţa dau şi câteva sfaturi mai puţin cunoscute. Spre exemplu, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura ambientală depăşeşte 32ºC. Cei care au aer condiţionat trebuie să regleze aparatul astfel încât temperatura din încăperi să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară. Cei care nu au aer condiţionat pot încerca să se răcorească făcând duşuri călduţe, fără a se şterge apoi de apă.
Hidratarea trebuie făcută în mod regulat: un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute. Alcoolul – fie şi sub formă de bere rece – favorizează deshidratarea organismului şi îi scade capacitatea de a lupta împotriva căldurii. Trebuie evitate şi băuturile cu conţinut mare de cofeină (cafea, ceai) sau de zahăr, fiindcă au efect diuretic.
Vârstnicii pot să bea permanent apă sau sucuri naturale de fructe şi să se alimenteze în special cu fructe şi legume proaspete, evitându-le pe cele perisabile.
„Este foarte util ca, în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare (...) să consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente”, spun cei de la ISU Dâmboviţa.
O doză de iaurt hidratează la fel ca un pahar cu apă.