x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Reguli noi de mers la doctor. Cardul de sănătate, obligatoriu din luna iulie

Reguli noi de mers la doctor. Cardul de sănătate, obligatoriu din luna iulie

de Monica Cosac    |    29 Iun 2020   •   11:02
Reguli noi de mers la doctor. Cardul de sănătate, obligatoriu din luna iulie
Sursa foto: Adrian Manolache

După mai bine de trei luni în care nu a fost nevoie de prezentarea cardului de sănătate, documentul electronic redevine obligatoriu de la 1 iulie, a anunțat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Însă, până la data de 30 septembrie 2020, pacienții vor putea primi în continuare consultații fără card la medicul de familie şi la specialistul din ambulatoriu.

 

CNAS a anunțat o serie de modificări privind modul de acordare și decontare a serviciilor medicale și farmaceutice, printre care și reintroducerea validării serviciilor medicale cu cardul naţional de sănătate.

„Cu excepţia serviciilor acordate în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, începând cu data de 1 iulie toate celelalte servicii medicale, serviciile de îngrijiri la domiciliu, medicamentele şi materialele sanitare, precum şi dispozitivele medicale se acordă şi se validează doar în baza acestui document electronic (sau a documentelor înlocuitoare, după caz)”, a precizat instituția.

Practic, va fi reluată obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate pentru serviciile medicale acordate în spitale şi de către furnizorii de investigaţii paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale şi furnizorii de medicamente. Consultaţiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere.

Preşedintele CNAS, Adela Cojan, spune că aceste schimbări sunt necesare pentru ca instituția să aibă o evidenţă mai clară a serviciilor acordate. Totodată, pentru pacienţii cu boli cronice stabilizate, CNAS ia în calcul introducerea, cu caracter permanent, a consultaţiilor la distanţă.

 

Valabilitate prelungită

Totodată, a fost prelungit până la data de 30 septembrie termenul de valabilitate pentru mai multe documente a căror valabilitate expiră până la această dată: biletele de trimitere către medicii specialiști, inclusiv pentru medicină fizică şi de reabilitare; trimiteri pentru investigații paraclinice sau dispozitive medicale.

Și valabilitatea cardurilor de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014 a fost prelungită cu 7 ani.

 

De la 1 iulie, un pacient va putea merge la medicul de familie sau la policlinică fără card, dar nu își va putea lua rețeta compensată dacă nu prezintă documentul la farmacie. 

×