Medicii rezidenţi au trimis Ministerului Sănătăţii o listă consistentă de probleme cu care se confruntă, solicitând schimbări importante atât în privinţa condiţiilor de muncă şi salarizare, dar şi în privinţa formării lor profesionale şi relaţia cu coordonatorii de rezidenţiat. Un sondaj realizat recent de Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi (SMMR), printre membrii organizaţiei, a scos la iveală o situaţie îngrijorătoare: nouă din zece rezidenţi fac gărzi neplătite şi unul din trei are de efectuat mai mult de cinci gărzi într-o lună.
În privinţa salarizării şi a condiţiilor de muncă, printre doleanţele formulate de tinerii medici se numără: eliminarea clauzelor abuzive cu privire la pierderea bursei (concediu de odihnă, concediu de boală, concediu de maternitate), acces gratuit la investigaţii şi tratament profilactic (de exemplu, vaccin împotriva hepatitei B) în cazul rezidenţilor cu expunere profesională, asigurarea mesele în gărzi, fie la cantina spitalelor, fie în sistem catering, pontarea orelor suplimentare lucrate (în weekend sau peste program) şi recompensarea acestora prin reduceri la congrese sau tichete de vacanţă, precum şi crearea unor condiţii propice întemeierii unei familii (înfiinţarea unor centre de supraveghere pentru copii în centrele universitare).
Legat de formarea profesională, rezidenţii solicită acces gratuit la o platformă online de reviste pe fiecare specialitate în parte, participarea gratuită la 2 congrese anual (unul în ţară şi unul în străinătate), acces la aparatură specifică specializării pentru fiecare toţi rezidenţii, recunoaşterea competenţelor dobândite în timpul rezidenţiatuluişi creare unor forme de stimulare, cum ar fi, de exemplu, premierea celor care aduc plus valoare prin activitatea prestată la nivel internaţional.
Relaţia rezidenţilor cu profesorii îndrumători, de foarte multe ori deficitară şi presărată cu jigniri sau injurii, este un alt aspect pe care tinerii doctori îl vor schimbat. Ei oficialilor din Minister, “introducerea unui formular de evaluare a îndrumatorului/profesorului responsabil de stagiul rezidentului”, crearea unui carnet al rezidentului, în care să poate fi monitorizată activitatea acestuia, stagiile, orele de curs la care a participat și manevrele pe care le-a efectuat. De asemenea, solicită îmbunătăţirea fișei postului, a calităţii stagiilor practice şi cursuri obligatorii pe fiecare specializare.
La finalul săptămânii trecute, organizaţia rezidenţilor a făcut public rezultatul unui sondaj la care au răspuns peste 700 de medici tineri. Potrivit acestuia, un procent considerabil dintre tinerii doctori (85,6%) efectuează gărzi neplătite în spitalul de bază, doar 14,4% dintre ei fiind remuneraţi pentru munca depusă. De asemenea, 86,6% dintre respondenţi spun că nu au semnat un contract cu spitalul pentru efectuarea orelor de gardă. “Acest aspect a fost încurajat de a lungul anilor atât de către minister, prin neplata rezidenţilor de anul 1 şi 2, cât şi de managerii din spital, care, creând un număr foarte mare de linii de gardă, au obligat rezidenţii din anii 3 - 6 să facă voluntariat, indiferent de voinţa acestora”, spun reprezentanţii rezidenţilor, care consideră că acest lucru “nu este doar imoral, prin faptul că a fost creat un sistem prin care munca nu este răsplătită, ci şi ilegal prin lipsa acoperirii în caz de malpraxis”.
SMMR consideră că gărzile obligatorii constituie un abuz la adresa unei categorii vulnerabile din sistemul medical - medicii rezidenţi: “Cu atât mai gravă este lipsa unei forme legale de muncă, majoritatea respondenţilor afirmând că nu a existat niciun fel de contract semnat cu spitalul în care efectuează gărzi”.