x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Numărul românilor nou diagnosticați cu psoriazis, în creștere

Numărul românilor nou diagnosticați cu psoriazis, în creștere

de Monica Cosac    |    30 Oct 2023   •   19:30
Numărul românilor nou diagnosticați cu psoriazis, în creștere

Psoriazisul, o afecțiune declarată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii, este văzut de aproape jumătate dintre bolnavi drept o „ruşine socială”.

Numărul românilor nou diagnosticați cu această boală este în creștere, avertizează Societatea Română de Dermatologie, cu ocazia „Zilei Mondiale a Psoriazisului”, însă mai puțin de 3,3% dintre pacienți sunt înscriși în Registrul Național de boli Dermatovenerice.

De peste 19 ani, la nivel global, în 56 de țări, printre care se numără și România, data de 29 Octombrie este dedicată bolnavilor de psoriazis.

Cu această ocazie, reprezentanții Societății Române de Dermatologie (SRD) au atras din nou atenția asupra faptului că această boală nu este una contagioasă și nu trebuie să facă diferențe. Molipsitoare este doar empatia pe care ar trebui să o avem față de acești pacienți a căror boală, chiar dacă nu este una vindecabilă, beneficiază, prin tratament adecvat, de o reducere considerabilă a intensității, precum și de o remisiune a leziunilor pe perioade lungi de timp, spun dermatologii.  

 

„Cu toate eforturile depuse în optimizarea managementului acestei afecțiuni, datele de la nivel național indică faptul că psoriazisul rămâne în continuare o problemă de sănătate publică, fiind o afecțiune sub-diagnosticată și sub-tratată în România, în mod special din cauza reticenței pe care o manifestă populația față de medic și față de ceea ce ar trebui să însemne o conduită socială normală în raport cu propria sănătate, prin prevenție și control medical periodic”, a declarat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.

 

La rândul său, Dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD, spune că „este îngrijorător faptul că, astăzi, numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în creștere”. Deși a crescut gradul de conștientizare, ne situăm cu mult sub gradul de depistare precoce și diagnostic pe care îl au alte țări europene, potrivit medicului.

În prezent, în Registrul Național de boli Dermatovenerice sunt înscriși și monitorizați doar 13.103 de pacienți cu psoriazis, dintre care 7.269 sunt bărbaţi și 5.834 femei. Grav este cei mai mulți pacienți cu psoriazis din România rămân necunoscuți, neprezentându-se niciodată la medic, sau se prezintă o singură dată la cabinetul dermatologic și refuză să se înscrie în acest Registru.

Din păcate, țara noastră se află printre fruntașii Europei, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticați cu psoriazis, potrivit SRD, iar 20-30% dintre acești pacienți dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care provoacă handicap.

 

Psoriazisul este o afecţiune  cronică,  care pe lângă alte manifestări se caracterizează printr-o evoluţie accelarată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, dar în cazul psoriazisului acest proces are loc în doar 3-4 zile. Această accelerare are drept consecinţă apariţia unor plăci tegumentare îngroşate de culoare roz acoperite cu cruste alb-sidefii. Boala afectează în proporţii egale femeile şi bărbaţii, vârsta medie de debut fiind în general situată în intervalul 15-30 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii sau la vârstnici.

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Însă, este confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune. De asemenea, stresul mental şi emoţional reprezintă un factor important care determină exacerbarea bolii. Netratat, psoriazisul se asociază cu depresia, stresul, iar frustarea afectează relațiile pacientului cu familia și prietenii.

 

1 din 3 bolnavi s-a gândit la sinucidere

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic:

  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii;
  • 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive;
  • 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă;
  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „ruşine socială”;
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal, la un moment dat.

 

„Ne dorim ca sloganul Acceptă-mă! Susține-mă! Apropie-te! să se transpună cât mai des în realitate pentru a îndepărta cât mai mult efectul stigmei cu care se confruntă pacienții cu psoriazis și de a anula impactul psiho-social și emoțional care împiedică integrarea în societate a acestor oameni care trebuie să rămână activi și utili în orice comunitate”, a subliniat dr. Alin Nicolescu.

Statisticile arată că psoriazisul afectează 125.000.000 de oameni la nivel mondial, iar dintre aceștia 30% au artrită psoriazică, 46% din cazurile severe de psoriazis pot dezvolta diabet, iar 58% probleme cardiace.

 

 

×
Subiecte în articol: romani psoriazis boala glob pacienti