Statul va elibera carduri (buletine) de identitate electronice, cu cip, în baza unui proiect legislativ adoptat de Camera Deputaților - for decizional - care modifică mai multe prevederi anterioare referitoare la evidența populației. Vor putea fi emise și buletine clasice (fără cip) și, în premieră, se vor acorda cărți de identitate chiar și copiilor, imediat după naștere.
Cartea electronică de identitate va ține locul cardului de sănătate, dar va putea fi folosită și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului sau pentru a beneficia de diverse servicii electronice - bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc. - precum şi la utilizarea semnăturii electronice. Noul card de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:
- 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
- 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
- 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
- nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.
De asemenea, conform noului normativ, cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate vor putea depune cerere pentru eliberarea actului de identitate la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la Evidenţa Populației din localitatea de domiciliu. Actul normativ, inițiat de Cabinetul Tudose, va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Controversele s-au ținut lanț
Buletinul cu cip a fost un subiect extrem de controversat la începutul anului. Ministerul de Interne a organizat, în luna ianuarie, o dezbatere publică despre noua carte de identitate, la care au participat nu mai puțin de 40 de ONG-uri. Noile buletine cu cip erau considerate de unii ca fiind „atentat la mântuire” sau că ar putea avea încorporate antene GPS care ne-ar localiza oriunde, oricând. Autoritățile au încercat atunci, timp de opt ore, să-i liniștească pe contestatari și să-i convingă că noile buletine nu prevestesc Apocalipsa.
Un regulament al UE obligă autoritățile statelor membre să schimbe cartea de identitate până la data de 2 august 2021.