x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Scandalul Floreasca. Sancţiunile şi măsurile luate în urma controlului MS

Scandalul Floreasca. Sancţiunile şi măsurile luate în urma controlului MS

de Monica Cosac    |    08 Ian 2020   •   12:09
Scandalul Floreasca. Sancţiunile şi măsurile luate în urma controlului MS

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a prezentat, ieri, concluziile verificărilor efectuate de echipa de control din cadrul Inspecţiei Inspecției Sanitare de Stat și a Corpului de Control la Spitalul Clinic de Urgență București (Spitalul Floreasca) în cazul pacientei care a decedat după ce, în timpul intervenției chirurgicale, a suferit arsuri. Potrivit ministrului, în acest caz, „a existat un lanț de erori”. Pe lista erorilor se regăseşte şi faptul că medicii care au efectuat operația au folosit un dezinfectant care nu ar fi trebuit utilizat în acest caz, deşi în spital erau disponibile toate tipurile de dezinfectanți.

 

„A existat un lanț de erori în acest caz. Au fost încălcate proceduri și protocoale. Este regretabil ce s-a întâmplat. Am luat decizia de a continua controlul și am trimis Corpul de Control din nou la spital, deoarece există suspiciuni în ceea ce privește și alte cazuri. Managementul unității sanitare a decis revocarea din funcția de șef de secție a prof. dr. Beuran Mircea și conducerea ministerului a decis demitarea acestuia din funcția de șef a Comisiei de specialitate din cadrul MS”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator în timpul operației de la Spitalul Floreasca este conceput să fie utilizat doar pentru dezinfecția mâinilor personalului medical. Mai mult, acest dezinfectant conține o cantitate foarte mare de alcool (etanol 89%), şi a fost utilizat în cantitate foarte mare, se arată raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății. De asemenea, biocidul a fost folosit în combinație cu bisturiul electric, lucru care a dus la izbucnirea focului pe masa de operație.

 

Rezidentul nu avea voie să opereze singur

Nu au fost respectate prevederile Ordinului MS/MECT 1141/1386/2007, privind pregătirea medicilor, care precizează că rezidenții „au dreptul să examineze pacienţii, să aplice soluţii terapeutice sub stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului, utilizând abilităţile dobândite, în conformitate cu nivelul lor de pregătire”. Medicul rezident Bogdan Dumitriu a efectuat manevre preoperatorii și operatorii în lipsa îndrumătorului de rezidențiat, precizează Ministerul Sănătăţii.

 

Dr. Mircea Beuran, demis din comisia MS

În urma anchetei Corpului de Control, au fost aplicate mai multe sancţiuni. Chirurgul Mircea Beuran a fost demis și din funcția de preşedinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătăţii, după ce, cu o zi înainte, fusese demis din funcţia de șef de secție la Spitalul Floreasca. Totodată, pentru neregulile constatate cu ocazia controlului, au fost aplicate şase amenzi contravenţionale, în valoare totală de 29.600 lei. Mai exact, medicii care au făcut parte din echipa operatorie au primit amenzi de câte 2.000 de lei, iar spitalul a fost amendat cu 20.000 de lei.

 

„S-a pierdut o pacientă din cauza unei erori care ține de abecedarul chirurgical”, a afirmat Victor Costache, ministrul Sănătății.

×