x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Schimbări la Codul Rutier. Motivul pentru care șoferii ar putea rămâne fără permis auto

Schimbări la Codul Rutier. Motivul pentru care șoferii ar putea rămâne fără permis auto

de Redacția Jurnalul    |    19 Oct 2023   •   10:15
Schimbări la Codul Rutier. Motivul pentru care șoferii ar putea rămâne fără permis auto

Conducătorii auto pot rămâne fără permis auto în urma unui control medical de rutină.

Șoferii români ar putea rămâne fără permis de conducere în urma unui control medical de rutină | Codul Rutier s-ar putea schimba

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune modificarea Codului Rutier pentru ca șoferii care au probleme de sănătate mintală să facă terapie la un psiholog. Dacă acesta constată incapacitatea de a conduce a șoferului, va anunța poliția rutieră, care va retrage permisul de conducere al acestuia.

Proiectul OUG inițiat de MAI în vederea modificării prevederilor actualului Cod rutier aduce, printre altele, o nouă abordare la capitolul "afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule". 

În prezent, normele legislației rutiere au în vedere numai afecțiunile fizice, dar modificările propuse de MAI introduc prevederi similare în privința aptitudinilor mentale ale șoferilor. 

Concret, va fi exista o procedură asemănătoare celei existente acum pentru afecțiunile fizice, conform căreia un medic care are suspiciuni privind starea de sănătate a șoferului trebuie să îi recomande acestuia evaluare psihologică, pornind de la premisa că eventualele tendințe spre agresivitate ori de încălcare a normelor rutiere vor putea fi identificate de către un psiholog practician, scrie avocatnet.ro

Prin urmare, medicul va emite un bilet de trimitere către un specialist: "orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce, emite bilet de trimitere către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog, în vederea realizării unei evaluări psihologice". 

În eventualitatea în care psihologul constată că șoferul consultat este inapt să conducă, este obligat să informeze cu privire la acest diagnostic poliția rutieră, care va retrage permisul de conducere al persoanei respective și o va informa cu privire la aceasta "de îndată". 

Mai mult, persoana al cărei permis de conducere urmează să fie retras nu mai are dreptul să conducă și trebuie să predea permisul poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare. 

Deși nota de fundamentare a proiectului OUG precizează faptul că șoferul este obligat să se prezinte la unitatea de asistență medicală autorizată pentru a efectua examinarea medicală de specialitate, în cel mult 3 zile lucrătoare, în text nu se găsește vreo mențiune legată de această obligație. 

Proiectul OUG trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. 

 

×
Subiecte în articol: soferi permis control medical