Medicii trag un nou semnal de alarmă privind pericolul gripei, după ce, la finalul săptămânii trecute, o femeie de 47 de ani, nevaccinată, a murit după ce a contractat virusul. Asociaţia Pro Imunizare face apel la populaţie să se vaccineze, aceasta fiind singura soluţie pentru prevenirea îmbolnăvirii.
„Gripa nu este o simplă răceală. Gripa este o boală virală gravă, uşor transmisibilă, care poate fi prevenită prin vaccinarea antigripală anuală”, avertizează Asociaţia Pro Imunizare, după ce o buzoiancă diagnosticată cu gripă a murit la doar 48 de ore de la internarea în spital.
În contextul în care mai puţin de 7% din populaţie se vaccinează antigripal, România aflându-se departe de recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), gripa rămâne o ameninţare pentru sănătatea publică din ţara noastră. Reprezentanţii Asociaţia Pro Imunizare fac un apel către toţi oamenii să se vaccineze şi, în mod special, către părinți, să își vaccineze copiii împotriva gripei, o afecțiune respiratorie severă, care poate cauza decesul, așa cum ne arată statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).
„Vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii foarte vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este foarte importantă deoarece discutăm despre două grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei, și întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, spune medicul Alexis Cochino, președintele Asociației Pro Imunizare.
Febra, frisoane, dureri de cap și musculare, grețuri, lipsa poftei de mâncare, tuse şi roșu în gât, se regăsesc printre simptomele gripei.
199 de vieţi pierdute, iarna trecută
O analiză a evoluţiei gripei şi infecţiilor respiratorii în sezonul 2018-2019, realizată de specialiştii Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, arată că, iarna trecută, 199 de persoane au decedat în urma complicaţiilor provocate de gripă. „În sezonul 2018-2019 au fost înregistrate și raportate la CNSCBT 199 decese confirmate cu virus gripal, din care 151 tip A, subtip (H1)pdm09, 23 tip A, subtip H3, 24 tip A, nesubtipat și o coinfecție cu A(H1)pdm09 și AH3, față de 129 în întreg sezonul precedent”, se arată în documentul postat pe site-ul CNSCBT.
Important de ştiut este că 2.310 virusuri gripale au fost detectate de specialiştii din cadrul INSP, în cadrul supravegherii virologice din sezonul 2018-2019, cu aproape 32% mai multe față de sezonul precedent (1.751 virusuri).