x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Povestea apostolului care a creștinat România. Cel mai mare pelerinaj din Dobrogea

Povestea apostolului care a creștinat România. Cel mai mare pelerinaj din Dobrogea

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2022   •   14:45
Povestea apostolului care a creștinat România. Cel mai mare pelerinaj din Dobrogea
Sursa foto: antena3cnn

Sărbătoarea Sf. Andrei are loc pe 30 noiembrie. Acesta este considerat ocrotitorul României întrucât a fost primul care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri, ajungând în Dobrogea.

La Mânăstirea Peștera din localitatea Ion Corvin, județul Constanța, are loc în această perioadă un mare pelerinaj deoarece legenda spune că apostolul Andrei ar fi poposit aici. Slujba va fi oficiată de Arhiepiscopul Tomisului și alți ierarhi invitați. 

"Conform scrierilor teologice şi istorice, Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peştera este situată în Dealul Urluiului, la 4 kilometri de localitatea Ion Corvin, şi la aproximativ 80 de kilometri de Constanţa", arată Arhiepiscopia Tomisului.

Mici de credincioși vin an de an la moaștele Sf. Andrei. Aceștia pot intra în peșteră, considerat primul locaș creștin de pe teritoriul țării, despre care arhiepiscopul Teodosie spune că este "Betleemul neamului românesc".

Drumul către mânăstire trece prin Călărași, pe DN3, traversarea Dunării se face cu bacul la Ostrov și apoi se merge încă 40 km în direcția Constanța. O altă rută este de pe Autostrada Soarelui, în dreptul orașului Cernavodă spre direcția Rasova - Ion Corvin. 

Sfântul Andrei, primul apostol al lui Isus

Evanghelia după Ioan povestește că apostolul Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezătorul, înainde de a deveni primul apostol al lui Isus. El l-a adus și pe fratele său, Simon Petru, căruia i s-a spus apoi Sfântul Petru, căruia i-a spus că l-a găsit pe Mesia. 

Cei doi frați erau din Betsaida, o localitate aflată pe malul lacului Genezaret și erau pescari. 

După învierea lui Isus și Pogorârea Duhului Sfânt , apostolii au mai rămas câțiva ani la Ierusalim. Sinodul Apostolic a avut loc în jurul anului 50, când aceștia s-au întâlnit și au tras la sorți zonele din lume unde vor merge pentru a face cunoscute învățăturile lui Isus. Așa i-a revenit Sciția apostolului Andrei, adică Dobrogea de astăzi. La începutul peregrinării sale, Andrei și-a însoțit fratele, pe apostolul Petru, prin Asia Mică, după care a ajuns în peninsula Balcanică, pe teritoriul Turciei. Ulterior a ajuns în Sciția unde a poposit o perioadă, după care a mers mai departe, până în sudul Rusiei. 

Împăratul Constantin al II-lea a dus moaștele Sfântului Andrei la Constantinopol în preajma anului 350, punându-le în Biseria Apostolilor, unde rămân până în anul 850, când împăratul Vasile I Macedoneanul le înapopiază locuitorilor din Patras. După ce au fost mutate de mai multe ori de-a lungul secolelor, acestea s-au întors la Patras în 1964. 

Totodată, Sf. Andrei este considerat și patron al Scoției, pe steagul țării fiind prezentă crucea apostolului, dar și al Rusiei, Spaniei, Greciei și Siciliei. 

 

 

 

×