x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sfântul Vasile cel Mare: Tradiții și obiceiuri în prima zi a anului

Sfântul Vasile cel Mare: Tradiții și obiceiuri în prima zi a anului

de Anastasia Paul    |    31 Dec 2022   •   20:05
Sfântul Vasile cel Mare: Tradiții și obiceiuri în prima zi a anului
Sursa foto: antena3CNN

În prima zi din noul an, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Vasile cel Mare.

S-a născut în Pont, în jurul anului 329, și a murit la Cezareea pe 1 ianuarie 379. Tatăl său a fost Sfântul Vasile cel Bătrân iar sora sa Macrina și fratele său Grigore din Nissa au devenit și ei sfinți. 

A studiat în Cezareea, Constantinopol și Atena, având vaste cunoștințe de matematică, astronomie, medicină, filosofie. S-a aplecat spre religie, în cele din urmă, iar după ce a vizitat mănăstiri din Siria, Egipt, Palestina s-a întors în orașul natal unde a înființat o mănăstire pe malul Irisului și a devenit părintele monahismului oriental. A fost ales episcop al Cezareii în anul 370, fiind în același timp și Mitropolit al Cappadociei şi Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se în zona Balcanilor, Mediterană, Marea Egee până la Eufrat.

Este considerat unul dintre cei mai mari teologi, acordând o atenție deosebită pregătirii spirituale și canonice a preoților. I-a ajutat pe oamenii săraci și oprimați, construind pentru aceștia așezământul Vasiliada, lângă Cezareea.

A scris mai multe cărți, printre care și „De Spiritu Sancto”, unde dezbate problema Sfântului Duh. Alte scrieri importante sunt: Regulile Monahale, Moralele, Despre Judecata lui Dumnezeu, Despre Religie şi 366 de epistole.

Semnificația numelui Vasile

Numele Vasile este răspândit in creștinism. Provine din grecesul basileios, adică "rege", "imparat", "bazileu". Latinii l-au redat prin Basilius. 

Liturghia Sfantului Vasile cel Mare

Se oficiaza în bisericile ortodoxe de 10 ori într-un an, în primele 5 duminici din Postul Paștelui, în zilele de joi și sâmbătă din Săptămâna Patimilor, in ajunul Craciunului și Bobotezei si pe 1 ianuarie.

Tradiții și obiceiuri pe 1 ianuarie 

Sf. Vasile cel Mare este considerat un păzitor al duhurilor rele, așa că tradiția populară spune să verși puțin vin, să spargi un pahar, să răstorni cutia de chibrituri ori să dai de pomană pentru a avea noroc tot anul. Iar dacă dormi în prima zi din ianuarie vei fi leneș tot anul. Totodată, ca să fii sănătos, trebuie să bei mult vin. 

O altă superstiție este ca prima persoană care îți trece pragul casei să fie un bărbat.

Pentru a avea un an plin de bogăție, trebuie fiert un cap de porc. Și pentru a avea spor la muncă, trebuie să iei în mână unealta pe care o folosești. 

Și vremea din prima zi de ianuarie prevestește un an prosper dacă va ninge iar dacă este senin, atunci vei fi sănătos. 

Un obicei străvechi este mersul cu sorcova. Copiii merg din casă în casă pentru a le ura oamenilor sănătate și bogăție. La început, sorcova era alcătuită din ramuri de pomi sau de trandafir dar acum se confecționează din hârtie colorată. De asemenea, se merge cu „Semănatul”, „Pluguşorul”, „Plugul cel Mare” sau „Vasilica”. 

Un alt obicei este cel al dezlegării anului, când tinerii pocnesc din bice pe stradă pentru a alunga spiritele rele. 

 


 

 

×
Subiecte în articol: sfăntul vasile 1 ianuarie