x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Situație critică la sate: 37% dintre familiile vulnerabile nu au suficientă mâncare. Copiii au pierdut 24 de săptămâni de școală

Situație critică la sate: 37% dintre familiile vulnerabile nu au suficientă mâncare. Copiii au pierdut 24 de săptămâni de școală

13 Apr 2021   •   11:06

Circa 37% dintre familiile vulnerabile aflate în mediul rural nu au reuşit să achiziționeze mâncarea necesară sau au cumpărat produsele alimentare doar parţial, arată datele colectate din comunităţile sărace, în 2020, de World Vision România. 

Totodată, 41% dintre respondenți au trebuit să scadă cheltuielile familiale. Cauza principală este că 27% dintre părinții de la sate au rămas fără serviciu și nu au putut nică să lucreze ca zilieri.

După începutul pandemiei de coronavirus, 60% dintre aceștia nu au lucrat, iar 19% au avut mai puține venituri din cauza concedierii, a şomajului tehnic şi a imposibilităţii de a lucra cu ziua.

"Aproape unu din zece copiii de la ţară adoarme flămând, uneori sau întotdeauna. Chiar şi înainte de 2020, potrivit datelor colectate de World Vision, în peste 11% dintre gospodăriile de la ţară copiii mâncau numai două mese pe zi. La nivelul întregului rural, proporţia acestora a crescut de la 5% în 2016 la 9% în 2018, ajungând la 11% în 2020. Această pondere urcă la 30% în cazul familiilor celor mai nevoiaşe. Circa trei sferturi dintre familiile din mediul rural cumpără alimente mai ieftine, mai puţine sau amândouă la un loc. Din ce în ce mai mulţi copii de la ţară mănâncă mai puţin. În 2016, 66% dintre familii limitau cantităţile de alimente achiziţionate, iar în 2019, ponderea lor urca la 74%. Aproape jumătate (46%) dintre familiile de la ţară cumpără alimente pe datorie sau pe credit", se menţionează în raportul publicat marţi.

Mai mult, învățământul online a dus la pierderi mari de învăţare. Elevii fără posibilităţi materiale, fără acces la internet, echipamente şi programe de educaţie remedială, fără profesori calificaţi în metodologia predării digitale au fost cei mai afectaţi.  40% dintre elevii din mediile cele mai defavorizate nu au făcut deloc şcoală online şi au pierdut circa 24 de săptămâni de şcoală.

25% dintre copiii aflaţi în comunităţile vulnerabile din mediul rural nu primesc niciun fel de ajutor atunci când au probleme, pentru că nu există în preajmă nimeni care să ştie sau să aibă timp de ei.

Aproape un milion de copii învaţă la sate.

World Vision România anunţă lansarea campaniei "Porţia de bunătate", în care toţi cei care vor să facă o faptă bună cadou pot să doneze pentru copiii din proiectul "Pâine şi Mâine" al organizaţiei, printr-un SMS la 8844 cu textul PAINE (cost 2 euro) sau pe site-ul Fundaţiei: https://bit.ly/2PVoMW4. Donaţiile se vor transforma în mese calde şi ore de ajutor la teme printr-un program de educaţie remedială.
 

×