x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Soluţie la autostradă: Gândacul croitor, izgonit cu feromoni

Soluţie la autostradă: Gândacul croitor, izgonit cu feromoni

de Valentin Gros    |    23 Ian 2020   •   12:22
Soluţie la autostradă: Gândacul croitor, izgonit cu feromoni

România a propus Comisiei Europene mutarea „gândacului croitor” Morimus Funereus (specie protejată), de pe traseul viitoarei autostrăzi Piteşti-Sibiu, cu ajutorul feromonilor. Metoda a fost folosită cu succes şi în alte ţări care au întâmpinat probleme similare, spun guvernanţii. Ei speră că această problemă va fi rezolvată într-un timp cât mai scut.
 

„Sunt şi alte state care au întâmpinat astfel de probleme şi au adoptat astfel de soluţii, pentru eliminarea unui impediment minor pentru o problemă majoră, respectiv proiectul de investiţii pe care îl avem”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, la Digi 24.

El a precizat că „Germania a avut un hamster şi un gândac”, şi a adăugat că „pentru gara din Stuttgart”, autorităţile germane „au trebuit să gândească soluţii cum să protejeze aceste specii”.

Potrivit ministrului, pe traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti se află 11 situri Natura 2000. 

„În cele 11 situri sunt specii de animale, plante, care sunt dintre cele mai diverse. Pentru anumite categorii de plante, insecte, animale, Comisia a trimis aceste clarificări”, a mai spus Boloş. Acesta speră ca problema „să se închidă în următoarea perioadă” şi „să trecem cu bine perioada de evaluare a proiectului”.

Pe 11 ianuarie, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anunţat că Executivul european a trimis o scrisoare de observaţii prin care cere informaţii suplimentare cu privire la acest proiect. 

„Cererea de finanţare a fost transmisă Comisiei Europene spre evaluare în data de 25 octombrie 2019. În data de 23 decembrie 2019, CE a solicitat autorităţilor naţionale informaţii suplimentare cu privire la proiect”, se arăta în comunicatul MFE. Termenul pentru răspunderea la solicitarea de informaţii din partea CE este de două luni de la primirea scrisorii. „Solicitarea CE nu afectează în niciun fel implementarea proiectului, care este în desfăşurare”, menţiona comunicatul. 

Comisia afirma, într-un document, că autostrada Piteşti-Sibiu și drumul naţional DN7 merg în paralel pe Valea Oltului pe o lungime considerabilă, ceea ce duce la formarea unei bariere duble pentru speciile protejate. Iar dintre acestea face parte şi gândacul denumit „croitorul cenuşiu”.

O delegaţie a MFE discută cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a le prezenta soluţiile pe care le propunem vizavi de scrisoarea de clarificări. Sper să vină cu veşti bune, pentru a continua procesul de evaluare şi închidere a finanţării pentru autostrada Sibiu-Piteşti.

Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene

×