x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Speranță pentru pacienții cu Alzheimer: Un hormon asociat cu longevitatea "dopează" memoria și capacitățile motorii

Speranță pentru pacienții cu Alzheimer: Un hormon asociat cu longevitatea "dopează" memoria și capacitățile motorii

09 Aug 2017   •   14:58
Speranță pentru pacienții cu Alzheimer: Un hormon asociat cu longevitatea "dopează" memoria și capacitățile motorii

O singură injecție cu o parte componentă a hormonului Klotho, asociat cu longevitatea, a ameliorat memoria spațială și a "dopat" neuronii unor șoareci în cadrul unor teste de laborator, potrivit unui studiu realizat de curând în Statele Unite, care ar putea să ducă la dezvoltarea unor tratamente împotriva unor maladii neurologice umane, precum Alzheimer, informează AFP. O singură injecție cu o parte componentă a hormonului Klotho, asociat cu longevitatea, a ameliorat memoria spațială și a "dopat" neuronii unor șoareci în cadrul unor teste de laborator, potrivit unui studiu realizat de curând în Statele Unite, care ar putea să ducă la dezvoltarea unor tratamente împotriva unor maladii neurologice umane, precum Alzheimer, informează AFP. Acele efecte cognitive benefice — constatate la șoareci tineri și bătrâni — au persistat uneori până la trei săptămâni, potrivit autorilor acestui studiu, publicat marți în revista Cell Reports.

Același hormon a inversat și deficitele cognitive și motorii ale rozătoarelor care sufereau de diverse neuropatologii.

"Aceste rezultate sugerează că un tratament cu un fragment de Klotho poate să amelioreze funcțiile cerebrale pe întreaga durată a vieții și ar putea să reprezinte o nouă strategie terapeutică împotriva unor maladii precum Alzheimer și Parkinson", în prezent incurabile, a declarat Dena Dubal, profesor de neurologie și decana catedrei de Îmbătrânire și maladii neurodegenerative din cadrul Universității California din San Francisco.

"Odată cu îmbătrânirea demografică, disfuncțiile cognitive și lipsa mobilității reprezintă de acum cele mai mari provocări biomedicale ale noastre, împotriva cărora nu există cu adevărat tratamente eficiente", a adăugat aceeași cercetătoare.

Însă mai multe teste clinice sunt necesare pentru a determina inocuitatea și eficacitatea hormonului Klotho pe pacienți umani, au prevenit oamenii de știință din Statele Unite.

Organismul produce pe cale naturală concentrații importante din acest hormon, de tip proteic, care regularizează multiple procese celulare și a fost asociat de cercetători cu o prelungire a vieții în cazul viermilor, șoarecilor și oamenil

Însă cantitatea de hormon Klotho scade odată cu vârsta, stresul cronic, îmbătrânirea cerebrală și apariția maladiilor neurodegenerative.

Studii recente coordonate de Dena Dubal au arătat că expunerea unor șoareci modificați genetic pentru a avea concentrații ridicate de hormon Klotho pe întreaga durată a vieții a ameliorat aptitudinile cognitive ale acelor animale și a împiedicat apariția unor disfuncționalități cerebrale la șoarecii care sufereau de o boală echivalentă cu maladia Alzheimer.

Studiul publicat marți arată că un tratament de scurtă durată poate să "dopeze" cu rapiditate funcțiile mintale, au explicat savanții americani, care au injectat șoarecilor fragmente moleculare din hormonul Klotho asemănătoare celor care sunt secretate pe cale naturală.

Exemplarele tinere de rozătoare ce au fost tratate timp de patru zile au arătat o ameliorare notabilă și durabilă a memoriei lor spațiale și de muncă, efecte care au persistat cel puțin două săptămâni după tratament.

O singură injecție administrată unor exemplare bătrâne a ameliorat, de asemenea, memoria lor spațială și de lucru, după două zile.

Alte experimente au arătat că acest hormon a blocat timp de mai multe zile deficitele motorii și cognitive la șoarecii modificați genetic pentru a produce concentrații ridicate dintr-o proteină ce contribuie la declanșarea maladiilor Alzheimer și Parkinson.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: speranta pentru bolnavii alzheimer