x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Statul vrea din nou să cumpere „Cuminţenia”

Statul vrea din nou să cumpere „Cuminţenia”

de Monica Cosac    |    27 Feb 2019   •   20:10

Deşi nu a reuşit, încă, să restituie toţi banii donaţi de români în 2016, Guvernul vrea din nou să cumpere „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi, astfel că începe o nouă rundă de negocieri cu proprietarii celebrei sculpturi.

„Vom demara discuţii cu proprietarii acestui obiect de artă extraordinar imediat după ce vom avea aprobat bugetul. În momentul în care nu ai aprobat bugetul, te duci şi discuţi pe mulţimea vidă”, a declarat, ieri, Valer-Daniel Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, precizând că în buget există mai multe capitole unde sunt prevăzuţi bani pentru opere de artă. „Bineînţeles, pe lângă «Cuminţenia Pământului» pot să apară şi alte oportunităţi pentru anumite opere de artă. Deci, am prevăzut bani pentru ca la un moment dat să putem cumpăra aceste opere de artă”, a precizat Breaz.

În 2016, 100.000 de oameni au făcut donaţii în valoare de aproape 1,2 milioane de euro în procesul de subscripţie publică pentru „Cuminţenia Pământului”, însă banii nu au fost restituiţi în totalitate.

Potrivit ministrului Culturii, sumele donate de oameni prin Trezorerie au fost restituite în proporţie de 99%. „Suntem în negocieri cu băncile, cu companii de telefonie mobilă, şi, până la finalul anului, vom returna integral aceste sume”, a mai spus Breaz.

În 2019, bugetul Culturii este de 1.006.225.000 de lei, adică 0,10% din PIB. Din acesta. 30 de milioane de lei au fost repartizaţi pentru Festivalul „George Enescu”, iar aproape 6,5 milioane de lei pentru evenimente care marchează deţinerea preşedinţiei de către România a Consiliului Uniunii Europene.

 

 

 

 

×