x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu: 3% din populaţia României suferă de boli inflamatorii reumatice

Studiu: 3% din populaţia României suferă de boli inflamatorii reumatice

11 Oct 2017   •   20:00
Studiu:  3% din populaţia României suferă de boli inflamatorii reumatice

Afecţiunile reumatice sunt prezente şi în rândul populaţiei active, tineri şi copii, 3% din populaţia României suferind de boli inflamatorii reumatice, potrivit unui comunicat de presă transmis de mai multe organizaţii de profil cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor.

Conform sursei citate, în România există aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

"Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, în România existând peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) ce prezintă una dintre formele bolii, printre cele mai frecvente fiind poliartrita reumatoidă, spondiloartritele şi artropatia psoriazică. (...) Totodată, frecvenţa acestor afecţiuni în rândul tinerilor şi populaţiei active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile musculo-scheletice afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă şi de o rată de şomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaţiei generale", se precizează în comunicat.

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, Liga Română contra Reumatismului în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie şi Societatea Română de Reumatologie Pediatrică atrag atenţia asupra importanţei diagnosticării precoce în cazul afecţiunilor reumatice. De multe ori, spun specialiştii, lipsa de informare şi întârzierea cu care pacienţii se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieţii pacienţilor, activităţile de zi cu zi, dar şi abilităţile lor fizice.

"Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani şi se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus, apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii şi trezeşte bolnavul din somn, este însoţită de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute. În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabileşte diagnosticul corect poate ajunge şi la 10 ani, ceea ce categoric duce la agravarea bolii. (...) De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie şi la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă", se arată în comunicat. AGERPRES

×
Subiecte în articol: inflamatorii reumatice