x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Teodor Meleşcanu: România va continua să fie un aliat responsabil şi activ al NATO

Teodor Meleşcanu: România va continua să fie un aliat responsabil şi activ al NATO

06 Oct 2017   •   18:30
Teodor Meleşcanu: România va continua să fie un aliat responsabil şi activ al NATO

România va continua să fie un aliat responsabil şi activ al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, a declarat ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, vineri, la întâlnirea cu preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli, care se află la Bucureşti în contextul celei de a 63-a Sesiuni anuale a AP NATO.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, transmis AGERPRES, discuţiile dintre cei doi "au vizat teme de actualitate pe agenda curentă a NATO, referitoare la stadiul şi perspectivele implementării deciziilor adoptate la nivel aliat pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare şi pentru asigurarea unui rol sporit al Alianţei în domeniul proiectării stabilităţii".

Cei doi înalţi oficiali au avut un schimb de evaluări cu privire la principalele evoluţii de securitate din vecinătatea estică şi din cea sudică, fiind subliniată importanţa menţinerii capacităţii Alianţei de a face faţă tuturor ameninţărilor la adresa statelor membre, indiferent de zona de provenienţă a acestora. A fost evidenţiată şi importanţa cooperării NATO - UE în cât mai multe domenii de interes comun pentru cele două organizaţii, care devine cu atât mai necesară în condiţiile consolidării rolului UE în domeniul securităţii şi apărării.

Şeful diplomaţiei române a exprimat apreciere pentru activitatea Adunării Parlamentare a NATO şi a evidenţiat rolul unic şi deosebit de important pe care acest format îl joacă în conectarea obiectivelor şi politicilor aliate la nevoile şi aşteptările cetăţenilor din statele membre. Teodor Meleşcanu a subliniat că "România va continua să fie un aliat responsabil şi activ în promovarea unui profil consolidat al NATO şi va rămâne un partener de dialog de încredere pentru aliaţii săi", precizează sursa citată.

Preşedintele Adunării Parlamentare NATO a apreciat contribuţiile importante ale României la Alianţă, materializate, printre altele, în participarea semnificativă la misiunile aliate, în găzduirea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore şi în îndeplinirea obiectivului aliat de alocare a 2% din PIB apărării.

De asemenea, având în vedere dubla calitate a demnitarului străin, de preşedinte al Adunării Parlamentare a NATO, dar şi de deputat în Parlamentul de la Roma, în cadrul întrevederii a fost evidenţiat şi caracterul foarte bun al dialogului politic România - Italia, în contextul unei relaţii bilaterale de Parteneriat Strategic Consolidat. Au fost subliniate rolul important al comunităţii româneşti din Italia în relaţia bilaterală şi preocuparea comună pentru buna integrare a acesteia în societatea italiană, mai arată MAE.

Cea de a 63-a Sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO se desfăşoară la Bucureşti de vineri până luni.

AP NATO are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, fiind un forum unde legiuitorii se pot întâlni regulat pentru a discuta teme de actualitate. AP contribuie la transparenţa politicilor NATO: rapoartele prezentate, dezbaterile, în general toate activităţile Adunării Parlamentare ajută la înţelegerea politicilor Alianţei de către opinia publică, menţionează sursa citată.

La lucrările AP NATO participă delegaţii parlamentare din peste 50 de ţări, reprezentând state membre, cu statut de asociat, partener regional şi mediteranean asociat, observator, precum şi membri ai Parlamentului European şi ai altor organizaţii parlamentare internaţionale. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato