x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Terapia interferon-free, reluată

Terapia interferon-free, reluată

de Monica Cosac    |    08 Feb 2017   •   12:50
Terapia interferon-free, reluată
Sursa foto: icarmen13/Getty Images/iStockphoto

După mai bine de două luni de negocieri între oficialii din Sănătate şi producătorii de medicamente, tratamentul fără interferon pentru bolnavii de hepatită cronică C va fi reluat de luna următoare. Cel puţin aşa promite ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care a anunţat ieri că noua terapie antivirală, atât de aşteptată de pacienţi, va putea fi prescrisă de medici chiar de la 1 martie.

 

Dintre cei 10.000 de pacienţi eligibili anunţaţi de autorităţi, la finalul anului trecut, primii care vor beneficia de tratamentul interferon-free sunt cei cu stadii avansate ale bolii, şi anume cu stadiul de fibroză F4. Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru celelalte stadii - F2, F3 - negocierile vor fi terminate la mijlocul lunii martie. 

“Până la sfârşitul lunii februarie, (...) se finalizează negocierile pentru contractele cost-volum rezultat pe hepatita F4, iar pentru celelalte tipuri, care intră acum - F3, F2 - negocierile vor fi finalizate la mijlocul lunii martie. Oricum, începând cu 1 martie, urmare a desfiinţării comisiilor de specialitate de la nivelul caselor de asigurări, medicamentele vor putea fi prescrise de către medicul specialist, pe baza unui protocol elaborat de Casa de asigurări, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi comisiile de specialitate din minister, iar celelalte medicamente pentru F2 şi F3 vor fi disponibile începând cu luna martie. Pentru F2, F3 este program nou. Pentru cele cu F4, începând cu 1 martie se vor putea prescrie”, a explicat ministrul Sănătăţii, care a participat la o dezbatere publică privind completarea listei de medicamente compensate şi gratuite.

La rândul lui, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus că: “Cei 5.000 de pacienţi care au fost alocaţi contractului de anul trecut şi-au încheiat sau sunt pe cale să îşi încheie partea de tratament. Sunt proceduri de evaluare şi aşa mai departe. Atâta vreme cât contractul nu este finalizat, nu pot fi aduşi pacienţi noi în acest proiect”.

 

Prima parte a programului interferon-free, în cadrul căruia au primit tratament 5.000 de pacienţi, s-a încheiat în luna noiembrie 2016 şi de atunci sunt discuţii pentru reluarea acestuia.

 

Guvernul urmează să adopte în această săptămână o hotărâre privind introducerea a 12 molecule noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite, potrivit ministrului Sănătăţii. Cele 12 medicamente vor trata, în principal, afecţiuni oncologice şi hematologice.

 

×