x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tragedia fetiţelor care fac copii la vârste fragede

Tragedia fetiţelor care fac copii la vârste fragede

27 Mar 2017   •   14:50
Tragedia fetiţelor care fac copii la vârste fragede

In ultima vreme vârsta tinerelor care devin mame a scazut constant, in prezent ajungand la 12 ani comparativ cu anii trecuti cand adolescentele deveneau mame la 16 sau 17 ani. Primul caz a fost înregistrat în anul 2011, apoi s-au inregistrat frecvent cazuri cand cel puţin o mamă minoră de 12 sau 13 ani a devenit mama. Cel mai mare număr s-a înregistrat în 2013, cinci adolescente de 13 ani devenind mame. Din pacate problema mamelor care devin mame nu este doar in mediul urban, anul trecut înregistrandu-se două naşteri cu mame de 13 ani, ambele fete fiind din mediul urban.

 

Aceasta situatie este delicata datorita faptului ca o mama tanara nu este experimentata, nu poate oferi educatie unui copil. Exista si o latura pozitiva si anume faptul ca nu s-au inregistrat pana acum cazuri de abandon. „Mamele minore reprezintă un procent de 3% în maternitatea noastră, unul care este în creştere, fiind o problemă care se menţine actuală. Asta deoarece copilul are nevoie de o educaţie, însă o mamă minoră nu prea îi poate oferi o educaţie corespunzătoare. Partea bună este totuşi că nu avem înregistrate abandonuri, recent am înaintat o situaţie către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar rata abandonului este 0%. Acesta este un lucru foarte bun, pentru că înseamnă că şi în cazurile cu probleme nou-născutul este integrat în familie. Probabil că integrarea se face prin intermediul bunicilor, care se ocupă de îngrijirea, educaţia lui, ceea ce e bine, copilul beneficiind de condiţii mult mai bune“, a spus prof.dr. Iolanda Blidaru, managerul Maternităţii „Cuza Vodă“, citat de ziaruldeiasi.ro.

 

Această creştere a numărului de minore care devin mame este cauzat şi de contextul economic şi social al ţării din ultimii 27 de ani. In prezent tot mai multe fete care nu au împlinit 18 ani devin mame,o consecinţă firească a tot ce se întâmplă de câţiva ani în ţară.  

×