x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce trebuie să știe turiștii români dacă rămân fără acte de identitate atunci când se află în străinătate

Ce trebuie să știe turiștii români dacă rămân fără acte de identitate atunci când se află în străinătate

de Redacția Jurnalul    |    25 Aug 2023   •   11:15
Ce trebuie să știe turiștii români dacă rămân fără acte de identitate atunci când se află în străinătate

Turiștii români care călătoresc în străinătate trebuie să știe cum să acționeze în cazul în care își pierd actele.

Uneori se întâmplă să-ți pierzi pașaportul/cartea de identitate atunci când te afli în altă țară, așa că este important să știi că este nevoie să iei legătura cu ambasada ori consulatul României din regiunea respectivă pentru a ți se elibera un titlu de călătorie, cu ajutorul căruia te vei putea întoarce în țară. 

Însă acest document este valabil doar pentru revenirea în României iar valabilitatea este de maximum 30 de zile. Titlul de călătorie își pierde automat valabilitatea când ajungi acasă. 

Însă primul lucru pe care trebuie să-l faci după ce constați că ți-ai pierdut actul de identitate este să mergi la poliția din țara respectivă. Acolo vei primi o dovadă în urma unei declaraţii de pierdere sau furt, cu care mergi la ambasada/consulatul României. 

Pentru eliberarea titlului de călătorie e nevoie de prezenţa obligatorie a solicitantului la oficiul consular, inclusiv în cazul minorilor, având în vedere că e nevoie de preluarea, în format electronic, a fotografiei şi/ sau a semnăturii acestuia.

Dacă documentele de călătorie au fost pierdute ori furate, la consulat trebuie să prezinți o declaraţie de pierdere (de cele mai multe ori, aceasta poate fi dată şi la sediul oficiului consular) şi/ sau dovada eliberată de organele de poliţie, potrivit avocatnet.ro.

×
Subiecte în articol: acte strainatate turişti identitate