x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ultima modă: să tragi vipera de coadă ca să dea bine în pozele de pe Facebook

Ultima modă: să tragi vipera de coadă ca să dea bine în pozele de pe Facebook

de Mariana Zaharia    |    02 Mai 2018   •   13:10
Ultima modă: să tragi vipera de coadă ca să dea bine în pozele de pe Facebook

Goana după like-urile de pe rețelele de socializare a devenit periculoasă. Minivacanța petrecută de mulți la munte a adus și un val de fotografii cu vipere, iar salvamontiștii trag un semnal de alarmă. „Lăsați viperele în pace”, spun  specialiștii muntelui, care atrag atenția că cei care agită sau caută reptilele ca să le fotografieze se pun în pericol. Sâmbătă, pe Transfăgărășan, un tânăr în vârstă de 17 ani a fost mușcat în timp ce era la picnic într-o zonă populată. Incidentul a avut loc la doar o oră după ce un salvamontist argeșean atrăgea atenția, tot pe Facebook, că sunt multe vipere în zonă.

Pe rețelele de socializare există foarte multe pagini dedicate zonelor de munte, în care internauții postează fotografii și filmări făcute de ei. Din păcate, nu sunt doar iubitori ai muntelui care se echipează corespunzător, ci și oameni care pleacă în papuci și pantaloni scurți să „exploreze” deși au fost sute de accidente, iar salvamontiștii îi avertizează mereu. Și mai periculos - a apărut o modă a fotografiilor cu vipere, iar instantaneele sunt prinse de la câțiva centimetri.

„Eu am stat cu telefonul la 15 cm de ea. P.S. a vrut chiar să muște din el. Cu un băț am scociorât până a urcat în molid, și de acolo rezultatul, iar la 5 minute am văzut și un pui în timp ce căutam flori să fotografiez. Acum, când mă gândesc, îngheață sângele în mine și mă gândesc ce baftă am avut”, a povestit un tânăr pe contul de socializare unde mărturisește că abia după ce s-a jucat cu șarpele și i-a făcut mai multe fotografii a căutat pe internet să vadă despre ce este vorba. Sunt însă persoane care  merg cu bună știință spre vipere ca să se laude apoi prietenilor.

“Nu au fost niciodată atâtea atacuri în aprilie”

“Își fac selfieuri cu ele, deci e incredibil așa ceva, dar real. Sunt tâmpiți. Iar apoi, dacă sunt mușcați, devin urgențe. Mie nu îmi vine să cred ce văd pe internet. Am prieteni salvamontiști și am vorbit cu ei, iar ei au spus că viperele ies acum, dar nu mușcau și că nu au fost niciodată atâtea atacuri în aprilie, ci vara, pe caniculă, când ele stau la soare și sunt călcate din  greșeală”, a spus revoltat Viorel Popescu, directorul Spitalului Curtea de Argeș, o unitate spitalicească ce acoperă o zonă cu întindere muntoasă mare.

Salvamontiștii ne-au confirmat cele spuse de managerul de spital și susțin că viperele ies în aprilie-mai să depună ouă și din păcate acum oamenii le urmăresc în loc să își vadă de drum. “Ele nu sar la gât, nu sunt niște balauri, nu au treabă cu noi, dar dacă le agităm, atacă. Nu merită să riște pentru o poză, mai ales dacă sunt în șlapi. Viperele nu ar deranja dacă nu le-am deranja noi înainte, că nu sunt cobre să fugă după victimă“, a spus șeful Serviciului Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.

O doză de ser antiviperin costă cât 6.000 de seringi

Mușcat de viperă, tânărul de 17 ani care a devenit victimă pe Transfăgărășan a fost dus la Spitalul Curtea de Argeș și preluat apoi de un elicopter SMURD pentru a ajunge la Spitalul Floreasca. Doza de ser împotriva mușcăturii i-a fost administrată la prima unitate medicală, dar a fost un  caz norocos că tratamentul exista.

În România, astfel de doze se cumpără pe cheltuiala spitalelor și costă 3000 lei o singură fiolă. Niciun importator nu dă mai puțin de cinci doze așa că spitalele trebuie să cumpere antiviperin de 15000 lei, pentru că nu este prins în niciun program național, iar managerii  spun că se mai lovesc de o altă problemă - aceea că nu toți doctorii vor să îl administreze. ”Spitalul îl cumpără și, ca să aveți un echivalent, 3000 lei înseamnă în jur de șase mii de seringi. E teribil, dar nu poți risca. Azi o să contactăm importatorul să cumpărăm alte doze după incidentul de sâmbătă. Iar ei își fac poze cu vipere. Cum să întelegi așa ceva?”, a spus directorul Spitalului Curtea de Argeș

 

“Eu nu înțeleg de ce nu sunt dotate ambulanțele cu acest ser (antiviperin n.n.) pentru că sunt primele care ajung la victimă. Asta ar trebui făcut și asta ar trebui înteles de oamenii care răspund de regulamente” Viorel Popescu, directorul Spitalului Curtea de Argeș.

 

3.000 lei costă o doză de ser antiviperin, cumpărat pe banii spitalelor

 

Sunt oameni care întâi fac poze de la câțiva centimetri și abia apoi caută pe net ce șarpe au fotografiat

×
Subiecte în articol: vipere