x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Una din zece femei poate avea cancer de sân fără să ştie

Una din zece femei poate avea cancer de sân fără să ştie

de Monica Cosac    |    16 Dec 2016   •   16:04
Una din zece femei poate avea cancer de sân fără să ştie

Implementarea unui program de screening național pentru cancerul de sân nu este doar esențială pentru sănătatea femeilor, ci și mult mai simplă decât s-ar crede, atrage atenţia Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Femeile din mediul rural sunt cele mai vulnerabile în faţa bolii, deoarece simptomele afecțiunii devin vizibile abia în stadiile avansate, când este prea târziu.

 

Deşi este una dintre bolile oncologice cu şanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată la timp, în rândul femeilor din România, cancerul de sân rămâne principala cauză de deces asociată cancerului. Motivul este, de cele multe ori, diagnosticarea în stadii avansate, atunci când intervențiile specialiștilor sunt limitate.

În mediul rural, în condiţiile în care nu există un program de sceening gratuit, riscul ca boala să fie descoperită în faze avansate este mult mai ridicat. Din cauza lipsei de informare și a conștientizării scăzute a riscurilor pe care le presupune boala, multe dintre aceste femei nu au făcut un control de specialitate niciodată, avertizează reprezentanţii FABC. 

“În străinătate, programele naţionale de screening sunt o normalitate (...) Un program de screening pentru toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani, realizat în concordanţă cu recomandările europene, ar fi esenţial”, spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Circa 14% dintre cele peste 1.100 de femei consultate gratuit, în perioada 15 octombrie – 14 decembrie 2016, în cadrul campaniei naționale de informare cu privire la cancerul de sân – „Nu am făcut destul”, prezentau suspiciuni de cancer de sân, iar 78% dintre femeile examinate nu făcuseră, anterior, niciun control medical la sân. Voluntarii de la Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), care au participat la campanie, au explicat că femeile de la ţară evită să meargă la control periodic şi ajung la medic în momentul în care boala este deja avansată, iar șansele de supraviețuire sunt destul de mici.

 

Multe femei cu cancer de sân nu au niciun simptom. Tocmai de aceea, autoexaminarea lunară a sânilor este esenţială în depistarea precoce a bolii. Apariţia unor noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru sau secreții sunt semnele care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic.

 

În ultimii trei ani, au fost depistate 314 cazuri cu suspiciuni de cancer de sân, din cele 3.166 femei testate în cadrul campaniei. 

×