x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Vaccinarea oferă o protecție de 5 ori mai mare decât boala COVID-19

Vaccinarea oferă o protecție de 5 ori mai mare decât boala COVID-19

de Monica Cosac    |    01 Noi 2021   •   07:20
Vaccinarea oferă o protecție de 5 ori mai mare decât boala COVID-19
Sursa foto: Victor Stroe

Riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2 este de 5 ori mai mare la persoanele nevaccinate, care au trecut deja prin boală, comparativ cu cei care au fost recent vaccinați complet și nu au avut o infecție anterioară, este concluzia ultimului studiu publicat de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA. La vârstnici, imunitatea naturală este de aproape 20 de ori mai slabă împotriva reinfectării față de vaccinuri. Mai mult, cea de-a treia doză de vaccin a redus spitalizarea legată de COVID-19 cu 93% și decesul cu 81%, comparativ cu doar două doze primite cu cel puțin cinci luni înainte, relevă o altă cercetare realizată în Israel. Acesta este, de altfel, cel mai mare studiu de eficacitate a dozei booster efectuat până acum în lume în condiții reale.

 

Centrul american pentru Controlul și Prevenția Bolilor a publicat, zilele trecute, un nou studiu care consolidează faptul că vaccinarea oferă cea mai bună protecție împotriva COVID-19.

Se cunoaște deja faptul că atât o infecție anterioară cu SARS-CoV-2, cât și vaccinarea anti-COVID poate oferi imunitate și protecție împotriva infecției și bolii ulterioare, însă marea dezbatere la nivel mondial a fost: care imunitate este mai puternică și oferă mai multă protecție?

În urma unei cercetări realizate în 187 de spitale din nouă state, pe adulții spitalizați cu COVID, CDC a constatat că cei care au fost nevaccinați și au avut o infecție recentă (în ultimele 3 – 6 luni) au fost de 5 ori mai predispuși să aibă COVID-19 decât cei care au fost vaccinați complet în ultimele 3 – 6 luni și nu au avut o infecție cu SARS-CoV-2 anterioară. Studiul a mai arătat, de asemenea, că vaccinul Moderna oferă o protecție ceva mai puternică (7,3) decât Pfizer (5), iar în privința persoanelor de peste 65 de ani, imunitatea naturală este de aproape 20 (19,57) de ori mai slabă împotriva reinfectării decât vaccinurile.

„Acum avem dovezi suplimentare care reafirmă importanța vaccinurilor anti-COVID-19, chiar dacă ați avut o infecție anterioară. (..) Cel mai bun mod de a opri COVID-19, inclusiv apariția variantelor, este vaccinarea pe scară largă împotriva COVID-19 și cu acțiuni de prevenire a bolilor, cum ar fi purtarea măștii, spălarea frecventă a mâinilor, distanțarea fizică și șederea acasă atunci când sunt bolnavi", a declarat directorul CDC, dr. Rochelle Walensky.

Mai multe detalii despre acest  studiu pot fi citite aici: Laboratory-Confirmed COVID-19 Among Adults Hospitalized with COVID-19–Like Illness with Infection-Induced or mRNA Vaccine-Induced SARS-CoV-2 Immunity — Nine States, January–September 2021 | MMWR (cdc.gov)

 

Vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente. Acestea previn formele grave ale bolii, spitalizarea și moartea, subliniază CDC, care recomandă tuturor persoanelor cu vârste peste 12 ani să se vaccineze împotriva COVID-19.

 

Ce spune cea mai amplă cercetare privind doza a treia

Un studiu major, realizat de Institutul de Cercetare Clalit din Israel în colaborare cu cercetători de la Universitatea Harvard, a examinat datele a 728.321 de persoane cu vârste de peste 12 ani, care au primit o a treia doză de vaccin Pfizer/BioNTech, comparativ cu alte 728.321 de persoane care au primit doar două doze cu cel puțin cinci luni înainte.

Rezultatele cercetării, publicate în revista de specialitate The Lancet, arată că, în comparație cu persoanele care au primit doar două doze cu cel puțin cinci luni înainte, „persoanele care au primit trei doze de vaccin (la 7 zile sau mai mult după a treia doză) au avut un risc cu 93% mai mic de spitalizare legată de COVID-19, cu 92% risc mai mic de boală severă COVID-19 și cu 81% risc mai mic de deces legat de COVID-19. Eficacitatea vaccinului s-a dovedit a fi similară pentru diferite sexe, grupe de vârstă (vârstele 40-69 și 70+) și numărul de comorbidități”, scrie clalitresearch.org.

 

Rezultate obținute în plin val 4-Delta

Studiul a avut loc în perioada 30 iulie 2021 - 23 septembrie 2021, care coincide cu cel de-al patrulea val de infectări și îmbolnăviri cu varianta Delta a coronavirusului, în Israel. 

„Aceste rezultate arată convingător că a treia doză de vaccin este foarte eficientă împotriva consecințelor severe legate de COVID-19, în diferite grupe de vârstă și subgrupuri de populație, la o săptămână după a treia doză”, a spus autorul principal al studiului, prof. Ran Balicer, director al Institutului de Cercetare Clalit, citat de clalitresearch.org. Potrivit acestuia, noile date „ar trebui să faciliteze luarea de decizii politice în cunoștință de cauză”, în contextul în care mai multe țări se confruntă în prezent cu o reapariție a infecțiilor cu SARS-CoV-2, în ciuda campaniilor de vaccinare reușite, pe fondul răspândirii variantei Delta, mult mai infecțioasă față de cele de până acum.

„Până în prezent, unul dintre principalii factori care au determinat reticență față de vaccin a fost lipsa de informații cu privire la eficacitatea vaccinului. Acest studiu epidemiologic atent oferă informații fiabile privind eficacitatea vaccinului la a treia doză, care sperăm că vor fi utile celor care nu s-au decis încă cu privire la vaccinarea cu o a treia doză”, a declarat și prof. Ben Reis, de la Harvard, unul dintre autorii cercetării.

Oamenii de știință spun că, în toate studiile privind eficacitatea vaccinului, cea mai mare provocare este să se asigure că subiecții pe care îi compară sunt similari - din punct de vedere demografic, geografic, comportamental, precum și în privința riscului de infecție, al riscului de boli severe și al stării de sănătate -, iar acest studiu a reușit să facă acest lucru.

Care este cel mai bun booster

Cere este cel mai eficient vaccin pentru cei care fac doza a treia (doza booster) este, de asemenea o întrebare frecventă în ultima perioadă. Oamenii de știință spun că depinde de serul folosit la prima doză.

Dr. Eric Feigl-Ding, epidemiolog și specialist în sănătate publică din SUA, a postat pe Twitter o sinteză a celor mai eficiente boostere: în cazul vaccinării cu Pfizer, de exemplu, rapelul cu serul Moderna oferă cei mai mulți anticorpi (vezi tabel), la vaccinarea cu Moderna - Pfizer pentru rapel, iar cei care au făcut Johnson&Johnson ar trebui să opteze pentru un booster cu Moderna sau Pfizer.

Epidemiologul nu dă date despre vaccinul produs de AstraZeneca, deoarece acesta nu a fost folosit în SUA.

×