Prin urmare, mai multe centre de testare COVID au fost deschise de urgență în Capitală, începând de ieri, pe lângă marile spitale care tratează cazuri de COVID, după ce reprezentanții SABIF au anunțat că nu mai fac față solicitărilor. De asemenea, a fost publicată și harta centrelor de evaluare pentru pacienții cu forme ușoare și medii de COVID. Deocamdată, doar 174 sunt funcționale, din cele peste 230 anunțate.
Cu cele aproape 20.000 de cazuri noi, înregistrate la finalul săptămâni trecute, pentru trei zile consecutiv, România a depășit vârful de infectări din valul 4 al pandemiei (18.863 de cazuri noi, pe 19 octombrie 2021), iar potrivit noilor prognoze ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), s-ar putea ajunge și la peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi, la mijlocul lunii februarie.
Cu toate acestea, până ieri, Ministerul Sănătății încă nu anunțase lista cu medicii de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru testarea gratuită COVID-19, iar acesta trebuia să fie primul pas, în noua strategie a șefilor din Sănătate, pe care persoanele cu simptome de Covid urmau să îl facă.
6.000 de bucureșteni, în așteptarea ambulanței
În lipsa acestor informații, oamenii au continuat să sune la 112 sau la DSP și să solicite o ambulanță pentru a fi testați.
Sâmbătă, în Capitală, call-center-ul de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) înregistra peste 2.000 de solicitări pentru circa 6.000 de persoane potențial infectate cu SARS-CoV-2, potrivit Ministerului Sănătății.
Serviciul de Ambulanță București-Ilfov poate ajunge la circa 800-900 de adrese într-o zi, ceea ce înseamnă că pot fi testate doar aproximativ 2.000 de persoane în 24 de ore, astfel că timpul de așteptare pentru o testare COVID la domiciliu, în cazul celor care au simptome de infecție cu SARS-CoV-2, a ajuns la peste trei zile.
Lista centrelor de testare
Pentru scurtarea timpului de așteptare și pentru a asigura accesul rapid la serviciile medicale, autoritățile din domeniul sănătății au decis ca pacienții cu simptome de COVID-19, care se pot deplasa cu mijloace de transport proprii, să fie către trimiși către centrele de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2.
Măsura este valabilă începând de ieri, în București și Ilfov, unde sunt organizate 28 de astfel de centre de recoltare a probelor pentru testele COVID-19. „Astfel, persoanele care suspectează că au contactat virusul SARS-CoV-2 și care se pot deplasa cu mijloace proprii de transport pot merge la aceste centre unde vor fi testate”, au transmis, ieri, autoritățile, precizând că, înainte de a merge către centrele de testare, persoanele simptomatice să sune la call-centerul DSP București (021 9462) pentru a afla care este cel mai apropiat centru și programul de funcționare.
Lista spitalelor din București și județul Ilfov care au centre de recoltare a probelor pentru diagnosticul infecției cu SARS-CoV-2 și programul de funcționare a acestora poate fi consultată și pe site-ul Ministerului Sănătății.
Cei care nu au mașină personală sau au simptome care îi împiedică să se deplaseze pot cere în continuare DSP București testarea la domiciliu.
„Nu vă deplasați cu mijloace de transport în comun (publice sau private) dacă suspectați că sunteți pozitivi la virusul SARS-CoV-2! În cazul în care nu aveți posibilitatea să vă deplasați cu mijlocul propriu de transport (mașină personală), puteți solicita în continuare DSP București testarea la domiciliu”, au precizat autoritățile.
174 de centre de evaluare funcționale
Și harta centrelor de evaluare COVID-19, în ambulator, care preiau pacienții cu forme ușoare și medii de boală, a fost publicată, la finalul săptămânii trecute, de Ministerul Sănătății. Autoritățile au anunțat că intenționează să deschidă și 230 de astfel de centre de evaluare, însă, deocamdată, sunt funcționale 174 de centre, distribuite pe întreg teritoriul țării. Harta va fi actualizată pe măsură ce vor fi operaționalizate și alte centre de evaluare și poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății (www.ms.ro).
Reamintim că, potrivit protocolului în vigoare, pacienții cu test pozitiv la SARS-CoV-2 ar trebui să ajungă într-un astfel de centru în ziua în care au primit rezultatul testului pozitiv sau într-un timp cât mai scurt posibil. Aici, vor fi evaluați medical vor putea primi tratament specific - inclusiv cu anticorpi monoclonali, care se administrează în primele zile de la infectare pentru a fi eficienți.
Cel mai pesimist scenariu al INSP: 76.000 de cazuri de COVID pe zi
Previziunile INSP s-au schimbat considerabil, față cele anunțate la finalul anului 2021, și arată că România ar putea ajunge și la 76.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, până la jumătatea lunii februarie.
Potrivit unui raport al INSP, în a doua săptămână din luna ianuarie s-a înregistrat o creștere cu peste 500% a numărului de cazuri de COVID depistate, față de prima săptămână.
Pentru următoarele trei săptămâni, raportul INSP arată că în perioada 15-31 ianuarie se poate ajunge la o medie a cazurilor COVID-19 cuprinsă între 7.300 de infectări pe zi (estimarea optimistă, care este departe de realitate) şi 35.000 (estimarea pesimistă). Pentru primele două săptămâni ale lunii februarie (1-14 februarie) estimările indică o medie cuprinsă între 19.000 şi 76.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.
„Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie - n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360”, a explicat ministrul Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, în Prahova. Potrivit ministrului Sănătății, capacitatea maximă de internare la ATI ar putea fi atinsă la începutul lunii februarie.
Reamintim că în cel mai pesimist scenariu, dintre cele prezentate la finalul anului 2021, INSP estima un maximum de 25.000 de cazuri pe zi, în valul 5.