x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Virusolog: „Forța virozelor respiratorii stă în numere”

Virusolog: „Forța virozelor respiratorii stă în numere”

de Monica Cosac    |    07 Ian 2022   •   08:12
Virusolog: „Forța virozelor respiratorii stă în numere”

​​​​​​​Numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut de peste patru ori în mai puțin de o săptămână, ajungând, ieri, la peste 6.000 de cazuri noi în 24 de ore, față de 1.451, câte au fost raportate pe 1 ianuarie.

Mai mulți medici și specialiști în sănătate publică spun că această creștere brutală a infectărilor va continua. „Evoluția în următoarele zile va fi ca tricolorul: galbenă, roșie, pentru ca în final situația să devină albastră”, afirmă virusologul Cristian Apetrei, care consideră că nu trebuie ignorată tulpina Omicron doar pentru că este mai puțin patogenă, pentru că forța virozelor respiratorii stă în numere, iar ceea ce se vede în prezent este că „vom avea de operat cu numere mari și chiar foarte mari”. Pe de altă parte, la cât de infecțioasă este varianta Omicron, specialiștii sunt de părere că după acest val se va ajunge la o imunitate de turmă. Cel mai probabil până în luna mai, ne-am putea relua viața dinainte de pandemie, dacă nu apare o tulpină nouă, afirmă expertul în Sănătate Publică Răzvan Cherecheș. 

Ieri, autoritățile au anunțat 6.018 îmbolnăviri noi de Covid-19 și 44 de decese, în timp ce la Terapie Intensivă sunt internate 400 de persoane cu forme grave de boală.

În ultimele zile, mai mulți medici dintre cei care s-au aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus, încă de la începutul pandemiei, au atras atenția asupra acestei creșteri alarmante a cazurilor noi, care în câteva săptămâni ar putea aduce din nou o avalanșă de pacienți cu forme severe de boală, care vor supraaglomera spitalele.

„Predicțiile în ceea ce privește valul cinci al pandemiei în România sunt destul de nefericite, mai ales că avem o rată scăzută de vaccinare. (...) Ne așteptăm din nou să avem o avalanșă de pacienți gravi, care vor aglomera spitalele în continuare. Ne va fi din nou extrem de greu să asigurăm asistența medicală pentru toți”, a spus dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din Capitală, citată de Sănătatea.Tv. 

Și managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş de la Timişoara, dr. Cristian Oancea, a spus că se aşteaptă la „o creştere exponenţială brutală” de infectări, însă la mai puține cazuri cu forme severe. De asemenea, medicul infecționist Virgil Musta afirmă că, potrivit studiilor, varianta Omicron nu este atât de patogenă, ceea ce pare să se confirme în unele țări care au deja zeci sau sute de mii de cazuri, zilnic. „La francezi, la aproape 300.000 de cazuri, au aproximativ 100 de decese pe zi. În Anglia, la peste 200.000 de cazuri, au 60 și ceva de decese. Aparent, studiile arată că nu ar fi atât de patogen. Doar că trebuie să fim puțin precauți. Pentru că în aceste țări vaccinarea este undeva peste 80%. Noi avem puțin peste 40%”, a spus dr. Musta într-un interviu pentru Antena 3. Potrivit acestuia, rămâne de văzut, în circa două săptămâni, dacă ne vom încadra în statistici similare sau vor fi forme severe și decese, pentru că „nici în bolile cu tulpina Delta nu prea apăreau forme severe la pacienții vaccinați, ci la pacienții nevaccinați”. 

„Situația devine albastră” 

„Nu vă faceți nici o iluzie că (...) România va rămâne verde. Nu, evoluția în următoarele zile va fi că tricolorul: galbenă, roșie, pentru ca în final situația să devină albastră”, avertizează și virusologul Cristian Apetrei, profesor de Boli Infecțioase și Microbiologie la Facultatea de Medicină a Universității din Pittsburgh (SUA). Potrivit acestuia, ideea că noi nu vom fi loviți de valul 5 și că totul va fi bine pentru că virusul este mai puțin patogen „este iresponsabilă”. Explicația? „Forța virozelor respiratorii stă în numere. Iar ceea ce se vede în prezent, este că vom avea de operat cu numere mari și chiar foarte mari”, avertizează prof. Apetrei, pe Facebook. 

Până în prezent, nu există niciun studiu al prevalenței reale a virusului în România,  însă virusologul român estimează că aceasta ar fi de cel mult 60%. Restul de până la 40% sunt vulnerabili și, în lipsa măsurilor de prevenție, se vor infecta imediat. Însă și reinfecțiile vor fi la fel de probabile, având în vedere structura Omicron și scăderea titrului de anticorpi în timp. 

„Cunosc persoane care au făcut COVID pentru a treia oară, așa că vor mai face încă unul acum. Vă aduceți aminte că în urmă cu mai puțin de două luni se făcea apologie statului Florida, unde totul era frumos și nimic nu durea pe nimeni: uitați-vă puțin în zilele noastre să vedeți ce se întâmplă acolo”, mai spune prof. Apetrei, precizând că vaccinul anti-Covid ar fi putut să-i protejeze pe cei vulnerabili și nu numai.

Se va produce imunizarea de grup: „O să devină ca o viroză”

Pe de altă parte, specialiștii sunt de părere că, la cât de infecțioasă este această tulpină sud-africană, după acest val se va ajunge la imunizarea de grup. 

„Dacă nu am avut această imunizare de grup până acum, o vom avea după Omicron”, a afirmat, într-o intervenție tv, dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului din Timişoara, adăugând că „după acest val, SARS-CoV-2 o să devină ca o simplă viroză sau ca şi gripa”. 

Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, consideră că, în România, această imunitate de grup, atât prin vaccinare cât și prin imunizare naturală, se va atinge, cel mai probabil, până în luna mai a acestui an, ceea ce înseamnă că ne vom putea relua viața dinainte de pandemie. 

Însă, până vom ajunge la imunitatea de turmă, vom trece prin acest nou val pandemic și, conform expertului în sănătate publică, „numărul de decese de la noi va depinde în mare măsură de rata de imunizare naturală”. 

Din păcate, așa cum preciza și prof. Cristian Apetrei, nu există studii naționale de prevalență a virusului, astfel încât știm care este rata de imunizare naturală (infecții anterioare). Prin urmare, nu putem avea siguranța că la un număr atât de mare de infectări – estimat de specialiști ca dublu față de valul 4 – vom avea un număr mic de cazuri grave și decese, așa cum speră toată lumea. 

 

 

„Cel mai probabil că până în luna mai vom atinge nivelul de imunitate de grup prin vaccinare și imunizare naturală, la cât de infecțioasă este tulpina Omicron și ne vom putea relua viața (dacă nu apare o tulpină nouă)”

Răzvan Cherecheș, profesor UBB Cluj-Napoca.

 

 

Mortalitatea cu Omicron în Israel

 

Primele date privind mortalitatea cu varianta Omicron au fost făcute publice în Israel, una dintre țările cu cele mai mari rate de vaccinare, și susțin informațiile potrivit cărora această tulpină a SARS-CoV-2 provoacă o formă de boală mai ușoară decât variantele anterioare ale coronavirusului. 

„Datele noastre inițiale, care nu sunt încă pe deplin exacte, indică șapte-opt persoane spitalizate la 1.000 de persoane infectate, dintre care două se îmbolnăvesc grav sau mai rău de atât”, a declarat Sharon Alroy-Preis, șefa Ministerului Sănătății Publice, relatează Reuters. „Aceasta este o schimbare semnificativă față de Delta, unde s-au înregistrat mult mai mulți – cel puțin 10 bolnavi grav la fiecare 1.000 de infectați”, a mai spus aceasta.

×
Subiecte în articol: omicron covid-19 razvan chereches