x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa a ucis 6 oameni într-o săptămână

Gripa a ucis 6 oameni într-o săptămână

de Monica Cosac    |    10 Feb 2017   •   10:30
Gripa a ucis 6 oameni într-o săptămână
Sursa foto: wissanu01/Getty Images/iStockphoto

Încă şase români au murit răpuşi de gripă, în prima săptămână din februarie, numărul deceselor înregistrate în această iarnă ajungând, astfel, la 20 – de aproape trei ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate doar opt decese.

 

Potrivit ultimei raportări a specialiştilor în sănătate publică de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), până în prezent sunt 459 de cazuri de gripă confirmate în laborator, cele mai multe îmbolnăviri (378 de cazuri) fiind provocate de A(H3N2), o tulpină a virusului gripal mai agresivă decât cea de anul trecut.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, menţinându-se extinderea regională în zona de sud şi sud-est (Bucureşti, Constanţa, Olt, Dolj), zona de nord-est (Iaşi, Suceava, Botoşani), cu răspândire locală (Alba, Arad, Bihor, Cluj, Braşov, Sibiu) şi cazuri sporadice în alte judeţe.

“Au fost înregistrate 6 decese noi la cazuri de SARI confirmate cu virus gripal. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 20, din care 18 cu tipul A, subtip H3, 1 A(H1)pdm09 şi unul cu tipul A, nesubtipat”, au anunţat specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cele mai multe victime ale virusului gripal sunt în Capitală (6), Iaşi (3) şi Olt (3). De asemenea, potrivit specialiştilor CNSCBT, trei sferturi dintre cei decedaţi sunt din rândul persoanelor de peste 65 de ani (15), câte doi pe grupele de vârstă 15-49 ani şi 50-64 ani. Gripa a curmat, însă, şi viaţa unui bebeluş. Niciunul dintre cei care şi-au pierdut viaţa nu fusese vaccinat, iar 18 dintre ei sufereau şi de alte afecţiuni.

Iarna trecută, virusul gripal a ucis 108 români, de trei ori mai mulţi faţă de anii precedenţi. În sezonul 2014-2015, numărul total de decese a fost de 40, iar în sezonul 2013-2014 au fost înregistrate 34 decese confirmate cu gripă. 

 

×