x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Regele s-a întors pentru totdeauna

Regele s-a întors pentru totdeauna

14 Dec 2017   •   08:22
Regele s-a întors pentru totdeauna

Ieri la ora 11, clopotele tuturor bisericilor din țară au început să bată. Era momentul în care militarii Regimentului de Gardă coborau pe pământ românesc  sicriul cu trupul Regelui Mihai, la aeroportul Otopeni. A fost o zi de ceremonii militare și religioase, dar și o zi de reculegere. Pentru patru ore, Sinaia a fost loc de pelerinaj la nivelul cel mai înalt: personalități din România, din Republica Moldova, diplomați reprezentanți ai instituțiilor internaționale au trecut pe la Palatul Peleș pentru a aduce un ultim omagiu suveranului. În cursul serii, Regele a intrat în București trecând pe sub Arcul de Triumf. Se va afla în sala Tronului din Palatul Regal până sâmbătă, când se va alătura Reginei și iluștrilor să strămoși, la Curtea de Argeș.

Sicriul cu Majestatea Sa Defunctă a sosit ieri-dimineaţă pe Aeroportul Otopeni, unde a avut loc o ceremonie, în cadrul căreia au fost intonate imnul naţional şi cel regal. De aici, Regele Mihai I a fost dus într-o procesiune la Castelul Peleş, din Sinaia, unde sute de oficialităţi din ţară şi din lume i-au adus un ultim omagiu. Pelerinajul a început cu preşedintele Klaus Iohannis, care a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare în curtea castelului, după care, în Holul de Onoare al reşedinţei regale, a avut o discuţie de zece minute cu Principesa Margareta şi Principele Duda. Şeful statului s-a recules lângă sicriul Majestăţii Sale, după care a scris un mesaj în cartea de condoleanţe. „A plecat dintre noi un lider veritabil, care a reprezentat Țara cu onoare, curaj şi patriotism, în vremuri grele, devenind un reper de identitate şi solidaritate pentru națiune: Majestatea Sa Regele Mihai I al României. Prin tot ceea ce a făcut, Mihai I și-a pus întreaga viață în slujba națiunii române și a servit cu abnegație, demnitate și responsabilitate Țara în care s-a născut. Românii l-au iubit, l-au respectat şi sunt convins că el va rămâne în memoria colectivă ca un simbol al luptei poporului român pentru libertate. (…) Sunt convins că amintirea Regelui Mihai I va rămâne mereu vie în sufletele românilor. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris şeful statului în cartea de condoleanțe.

În Holul de Onoare al reşedinţei regale au urmat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Un ultim omagiu i-au adus şi membrii Guvernului. O delegaţie condusă de premierul Mihai Tudose a depus o coroană de flori în faţa intrării principale de la Peleş, după care membrii delegaţiei s-au recules câte cinci minute lângă sicriul depus în Holul de Onoare. Pe rând, au trecut şi reprezentanţii Parlamentului Republicii Moldova, ai corpului diplomatic din UE şi NATO, ai altor organizaţii internaţionale şi ai Academiei Române.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, a transmis Casei Regale un mesaj de condoleanţe: “Păstrez și acum în memorie puternicele emoții din momentele în care Majestatea Sa Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Regina Ana au fost oaspeții Băncii Naționale, cu deosebire cel din octombrie 2011, când Regele Mihai I și-a sărbătorit la Banca Națională cea de-a 90-a Aniversare. (...) Naturalețea, noblețea spirituală, frumusețea sufletească, omenia Majestății Sale nu pot fi uitate. Și nici curata limbă română în care s-a exprimat. (...) Fie ca Dumnezeu să-i aibă în pază sufletul nobil!”.

Casele regale, la înmormântare

Coroana britanică a fost prima care şi-a anunţat participarea la ceremonia de înhumare a Regelui Mihai I. Moștenitorul tronului britanic, Prințul Charles, va fi prezent, sâmbătă, însoţit de un reprezentant al Parlamentului de la Londra. La funeralii şi-au mai confirmat prezenţa Regina Sofia și Regele Juan Carlos ai Spaniei, Regina Anne Marie a Greciei, dar şi Principele Alexander al Serbiei.

Mai sunt aşteptaţi Principele Lorenz şi Prinţesa Astrid ai Belgiei, Principesa Isabelle de Lichtenstein, Simeon al II-lea al Bulgariei, Principele Leka al Albaniei, Maria Magdalena a Austriei, Principesa Chantal a Franței, Carl Gustaf al XVI-lea al Suediei şi soţia sa, Regina Silvia, Marele Duce Henri al Luxemburgului şi mama Regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei. Se aşteaptă să vină la funeralii şi reprezentanţi ai Casei Regale din Bahrain şi chiar ai familiei imperiale din Japonia.

Reperele ceremoniilor:

Astăzi şi mâine, între orele 21 şi 24, este permis accesul cetăţenilor la catafalcul regelui de la Palatul Regal.

Sâmbătă:

- ora 10.25: va avea loc un serviciu religios în Sala Tronului

-ora 11: sicriul va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, unde va avea loc o ceremonie religioasă și militară

- ora 11.30: cortegiul funerar se va îndrepta spre Dealul Mitropoliei

- ora 12.50: va avea loc slujba de înmormântare, la Patriarhie

- ora 14.00: cortegiul se va deplasa la Gara Regală Băneasa, de unde va pleca la Curtea de Argeş

  • ora 17.50: va avea loc slujba în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş
  • ora 18.40: Regele Mihai va fi îngropat în Noua Catedrală Arhiespiscopală.

 

×