x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ziua Armatei Române, prima dată fără Regele Mihai

Ziua Armatei Române, prima dată fără Regele Mihai

de Theodora Şutiu    |    25 Oct 2018   •   08:34
Ziua Armatei Române, prima dată fără Regele Mihai
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Astăzi, ţara noastră serbează pentru prima dată Ziua Armatei Române de la trecerea în nefiinţă a Regelui Mihai, ultimul român care a avut rangul de mareşal. Pe 25 octombrie 1944, chiar de ziua regelui, Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a patra Române, a decis să pornească ofensiva pentru a elibera orașul Carei și, totodată, ultimul colț de pământ românesc aflat sub ocupație maghiară din 1940.

Generalul Avramescu a dorit atunci să îi facă un cadou Regelui, care împlinea 23 de ani și care, cu două luni mai devreme, scosese România din războiul contra Națiunilor Unite și pornise lupta pentru eliberarea Transilvaniei de Nord. Data de 25 octombrie era serbată în România încă din anul 1921, de când venise pe lume Principele Mihai, însă, în 1944, gestul generalului avea o semnificație mai profundă, care marca opoziția deopotrivă față de naziști și față de comuniști.

Avramescu a plătit cu viața opoziția sa față de sovietici. El a fost asasinat de NKVD în 3 martie 1945, sub pretextul că ar fi plănuit să dezerteze la germani, după ce și ginerele său, Ilie Vlad Sturza, dezertase. În anul 1959, după retragerea trupelor sovietice din România, ziua de 25 octombrie a fost declarată oficial Ziua Armatei Române, astfel că, în mod ironic, comuniștii au continuat să serbeze astfel ziua Regelui pe care ei îl alungaseră din țară.

El a fost înmormântat în Budapesta, iar în anul 2000, rămășițele sale au fost aduse în țară și reînhumate cu onoruri în Cimitirul Militar din Cluj. Regele Mihai a murit la domiciliul său din Elveția pe 7 decembrie 2017.

Ce se întâmplă în ţară

Ziua Armatei României va fi sărbătorită, anul acesta, prin manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară şi din bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). În Capitală, joi va fi Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", la sediul Serviciului Muzicilor Militare şi la Instanţele Militare, fiind de asemenea programate ceremonii de depuneri de coroane de flori şi retragerea cu torţe.

La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi - Generalul Gheorghe Avramescu

 

×
Subiecte în articol: ziua armatei