x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Alertă meteo! Urmează două zile de foc. Vreme extremă în România: Caniculă, vijelii, grindină și ploi torențiale

Alertă meteo! Urmează două zile de foc. Vreme extremă în România: Caniculă, vijelii, grindină și ploi torențiale

de Redacția Jurnalul    |    23 Iun 2023   •   10:14
Alertă meteo! Urmează două zile de foc. Vreme extremă în România: Caniculă, vijelii, grindină și ploi torențiale

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo de caniculă. De asemenea, au fost emise avertizări cod portocaliu și cod galben de ploi și vijelii.

Codul portocaliu de ploi și vijelii va intra în vigoare astăzi, 23 iunie, ora 20:00 și va rămâne valabil până mâine, la ora 04:00. 

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș și în nord-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 80...100 km/h) și vijelii. 

Temperaturi de până la 36 de grade

ANM a emis însă și o informare meteorologică de caniculă, valabilă astăzi și mâine.  

Disconfortul termic va fi ridicat astăzi (23 iunie) în toate zonele de câmpie și pe arii restrânse în cele deluroase, iar sâmbătă (24 iunie) în sud și est, iar indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.  

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade, și va fi caniculă, vineri (23 iunie) local în Câmpia de Vest și în Câmpia Română, iar sâmbătă (24 iunie) în Câmpia Română și în Dobrogea continentală.  

Sfaturi pentru caniculă:

☀️stai la umbră și evită expunerea la soare la orele prânzului

☀️bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător

☀️poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

☀️evită, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare

☀️consumă fructe și legume proaspete

Cod galben de ploi și vijelii

O altă atenționare cod galben de ploi și vijelii a fost emisă de meteorologi pentru intervalul 23 iunie, ora 19 – 24 iunie, ora 10.  

În vestul, nord-vestul și local în centrul țării, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55...75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină.  

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.  

Sâmbătă și duminică vor fi perioade cu instabilitate atmosferică îndeosebi în centru, sud și est. 

×
Subiecte în articol: canicula vreme extrema alerta meteo vijelii