x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cupola de foc a României în săptămâna africană: Unde va fi cel mai cald în țara noastră în perioada următoare

Cupola de foc a României în săptămâna africană: Unde va fi cel mai cald în țara noastră în perioada următoare

de Redacția Jurnalul    |    18 Iun 2024   •   10:45
Cupola de foc a României în săptămâna africană: Unde va fi cel mai cald în țara noastră în perioada următoare

Meteorologii anunță că până la mijlocul lunii iulie cel mai cald din România va fi în sudul țării. Acolo temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale în prima parte a verii. Cantitățile de precipitații vor fi diferite de la o regiune la alta.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în săptămâna 17-24 iunie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 24 iunie - 1 iulie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile vestice, nordice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 1-8 iulie temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice și nord- vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

În săptămâna 8 – 15 iulie, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, au precizat meteorologii, potrivit Mediafax.

Săptămâna africană în România: temperaturi resimţite de peste 40 de grade

Directorul ANM Elena Mateescu a explicat în direct, în cadrul emisiunii În faţa Naţiunii, ce presupune anunţata săptămână africană din România. 

"Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană, în condițiile în care temperaturile din partea de sud şi sud-est a Europei, în această săptămână, depășesc pragul unei zile de caniculă.

De pildă, în România marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35° cu accente spre 37-38 în sud.

Cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși 37-38, deoarece se va intensifica masa de aer foarte cald, pentru că și valorile maxime se apropie și depășesc 35°, dar și nopțile devin tropicale. 

Dar vârful acestui episod, cu siguranță va fi începând de joi 38°, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38° la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită. Cu siguranță, pragul indicelui temperatură-umezeală peste 80-82 de unități, minimele pe parcursul nopților, până la 23°. 

Deci toată săptămâna foarte cald. Până duminică, coduri portocalii de caniculă.

×
Subiecte în articol: canicula săptămâna africană seceta